Σε καταγγελία από του βήματος της Βουλής προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για την συμφωνία του ΥΠΕΘΑ με την ισραηλινή Elbit για την εκπαίδευση στην ΠΑ.

Ο Α.Τσίπρας επιβεβαίωσε την αποκάλυψη που έκανε πρώτο το defencenet.gr για την κομπίνα με την «αποικιακή» σύμβαση ύψους 1,85 δισ.€ για την εκπαίδευση της ΠΑ

Πιο συγκεκριμένα ο Α.Τρίπρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα φτάσει στα 2 δισ.€ και η οποία αποτιμάται ήδη στα 1,8 δισ.€ και η οποία είναι εξαιρετικά ετεροβαρής σε ότ9 αφορά την αποπληρωμή της αφού το 2022, 2023 και 2024 η χώρα θα πληρώσει 600 εκατ. €.

Μάλιστα ο Α.Τσίπρας ανέφερε, ότι μόνο μετά 600 εκατ. € η χώρα μας θα μπορούσε να αποκτήσει 10 νέα M-346 από την γραμμή παραγωγής και να της; Ανήκουν, την ώρα που η χώρα δαπανά 1,8 δισ. για να χρηματοδοτήσει την Elbit ώστε να τα επινοικιάσει στην ΠΑ. defencenet.gr

Ο Α.Τσίπρας άφησε ένα σαφές υπονοούμενο προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «γνωρίζω πολύ καλά την συμφωνία για την Καλαμάτα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επιπρόσθετα ότι είχε ενημερωθεί ο ίδιος διεξοδικά για την υπόθεση της απόκτησης νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους και ότι υπήρχαν άλλες προτάσεις πολύ πιο οικονομικές από αυτή που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση.

Είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιποίτετυσης:

«Προσπάθησε να απαντήσει ο ΥΠΕΘΑ για την Καλαμάτα. Συγκινητική η προσπάθειά σας. Όμως την Καλαμάτα την γνωρίζω καλύτερα από όσο νομίζετε. Την Συμφωνία εννοώ.

Διότι αντίστοιχες προσφορές είχαν έρθει και επί ημερών μας και προσωπικά είχα δεχθεί εισηγήσεις απέρριψα μια λογική σπατάλης γιατί είχα εισηγήσεις από τον τότε ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ που μου έδωσαν φάκελο συγκεκριμένο που έδειχνε ότι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με εθνική συμμετοχή. Είπατε την μισή αλήθεια

Αντίστοιχες προσφορές για το κέντρο στην Καλαμάτα είχαν έρθει και επί των ημερών μας. Αλλά είχα απορρίψει υπέρμετρη σπατάλη.

Είχα εισηγήσεις από τα Επιτελεία όπου με εγχώριες δυνάμεις και δαπάνες να είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα και δική μας ανάπτυξη του Κέντρου (σ.σ. Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Αέρος Καλαμάτας) και αγορά δική μας ώστε να μας μείνουν και τα αεροπλάνα.

Το 2018 πετύχαμε προσφορές για λίζινκ περί τα 1,2 δις ευρώ για 20 χρόνια, αυτό που πάτε να πετύχετε εσείς τώρα στα 2 δισ. συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησης των 25 T-6A.

Τελικά αφού εξετάσαμε όλες τις προσφορές κλείναμε στην δική μας ανάπτυξη του ΔΚΕΑΚ και  δική μας αγορά αεροσκαφών.

Συμφωνήσατε ξαφνικά με την ισραηλινή Elbit αρχικά για 1,5 δισ.€ που τώρα έχει πάει στα 1,849 και στο τέλος θα πάει πάνω από τα 2 δισ.

Εσείς αγνοήσατε όλη την συζήτηση και μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκης στο Ισραήλ εξαγγείλατε άλλη λύση χωρίς να ενημερώσετε κανένα.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ