Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνδρομής πραγματοποιείται τετραεθνής άσκηση στην Α.Μεσόγειο, όπου θα πρωτοστατήσουν τα γαλλικά Rafale και θα λάβει χώρα πάνω στην «τουρκολιβυκή ΑΟΖ» όπου θα επιχειρηθεί μια απάντηση και στην πράξη ακύρωση, του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Στο πλαίσιο αυτό από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί η άσκηση «Ευνομία» στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος.

Η Γαλλία θα συμμετάσχει με μαχητικά και ιπτάμενο τάνκερ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ενώ δεν αποκλείεται και η έλευση στην περιοχή ναυτικών μονάδων ή εμπλοκή στην άσκηση της γαλλικής φρεγάτας που σταθμεύει σχεδόν μόνιμα στην Κύπρο.

Στις 6 και 7 μάλιστα του Οκτωβρίου η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για λογαριασμό της γαλλικής Αεροπορίας μια τεράστια περιοχή που ξεκινά νοτίως της Κρήτη, από την Γαύδο και καταλήγει στη ανατολικό όριο του FIR Αθηνών.

Σημειώνεται ότι στα νότια όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα κινείται μέχρι στις 9 Οκτωβρίου το τουρκικό ερευνητικό YUNUS αλλά και το έτερο ερευνητικό BILIM 2.

Σε ότι αφορά το BILIM 2, δεν πέρασε από την απόσταση των 2 ναυτικών μιλίων νοτίως του Καστελορίζου που όριζε η παράνομη τουρκική NAVTEX και παρεκκλίνοντας της πορείας του προκειμένου προτίμησε να πάει βορείως από τουρκικά χωρικά ύδατα πλέοντας κοντά στα τουρκικά παράλια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ