Στον Έβρο και την 1η Στρατιά τα νέα εκσυγχρονισμένα Leopard 2A4 του τουρκικού Στρατού

Επείγουσα η ανάγκη εκσυγχρονισμού των ελληνικών 2A4 και 2HEL

Την ένταξη σε υπηρεσία με τον τουρκικό Στρατό των πρώτων εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 ανακοίνωσε ο επικεφαλής του οργανισμού αμυντικής βιομηχανίας (SSB) Ισμαήλ  Ντεμιρ, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι τα άρματα έχουν τεθεί σε υπηρεσία στην 1η Στρατιά της ανατολικής Θράκης.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν ανακοίνωσε πόσα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης παραδόθηκαν στις τουρκικές δυνάμεις.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει, όπως είπε ο ίδιος, διαφορετικές διαμορφώσεις και εστιάζεται στην αύξηση της θωράκισης των τουρκικών αρμάτων, με τα διδάγματα από την εμπλοκή τουρκικού Στρατού στη βόρεια και τις απώλειες αρμάτων από τα ρωσικά Α/Τ βλήματα των Κούρδων.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε εμφανιστεί ένα υβριδικό άρμα μάχης που αποτελείτο  από το σκάφος του Leopard το οποίο έφερε πύργο του Altay.

Τα συγκεκριμένα Leopard πιθανότατα είναι από το πακέτο εκσυγχρονισμού της Roketsan τα οποία φέρουν το νέο «πακέτο» θωράκισης γνωστό ως Τ1, που αποτελείται τόσο από ενεργητική όσο και παθητική θωράκιση. Η επιπλέον αυτή θωράκιση αυτή, αυξάνει το συνολικό βάρος του οχήματος από τους 53 στους 62 τόνους. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα η Roketsan είχε αναλάβει τις εργασίες για 40 Leopard 2A4 εκ των 298 που διαθέτει ο τουρκικός (από τα 310 συνολικά άρματα που είχε μετά τις απώλειες στη βόρεια Συρία).

Από την άλλη πλευρά ο ΕΣ εξακολουθεί μεν να διαθέτει ποιοτικό πλεονέκτημα με τα 170 Leopard 2A6 HEL, αλλά αυτό θα εξανεμιστεί ποσοτικά εάν ο τουρκικός Στρατός εκσυγχρονίσει και τα 298 2A4 που διαθέτει.

Ταυτόχρονα τα 183 Leopard 2A4 του ΕΣ παραμένουν χωρίς κανένα πρόγραμμα εγκατάστασης συστήματος αυτοπροστασίας όπως άλλωστε και τα 2HEL.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV