Συμφωνία-σταθμός για την ελληνική  αμυντική βιομηχανία συνήφθη μεταξύ της THEON SENSORS και της αμερικανικής Elbit America για την προμήθεια δίκυαλων νυχτερινής όρασης ΝΥΧ οικονομικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων για το αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας προηγμένου ηλεκτροοπτικού εξοπλισμού που έχει συμφωνήσει ποτέ ευρωπαϊκή εταιρεία (THEON SENSORS) με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμβαση συνολικού ύψους 500 εκατ. Δολαρίων ανέλαβε από το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών μετά από διεθνή διαγωνισμό η εταιρεία Elbit Systems of America (Elbit America) με υποκατασκευαστή την ελληνική εταιρία THEON SENSORS.

Η σύμβαση υπογράφηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, έχει διάρκεια 5 έτη, και ακολουθεί την αρχική 5ετη σύμβαση για το ίδιο σύστημα νυχτερινής όρασης, η οποία είχε υπογραφεί το 2019 και είχε συνολικό ύψος 249 εκατ. δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως σήμερα ανακοίνωσε η εταιρία:

Η Elbit Systems of America (Elbit America) αναλαμβάνει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, πενταετή σύμβαση IDIQ ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια Squad Binocular Night Vision Goggles (SBNVG) στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC).

Η THEON SENSORS, ως αποκλειστικός υποκατασκευαστής της Elbit America, πρόκειται να προμηθεύσει τον Αμερικανό συνεργάτη της με το δίκυαλο νυχτερινής όρασης ΝΥΧ σε μορφή Semi Knock Down Kit, όπου η τελική συναρμολόγηση, παραγωγή και διάθεση του προϊόντος θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Elbit America στο Roanoke, Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ΤΗΕΟΝ SENSORS θα παρέχει ανταλλακτικά νυχτερινής όρασης, υλικοτεχνική υποστήριξη και θα πραγματοποιεί επισκευές συστημάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνεργασίας.

Σχεδιασμένο με τεχνολογία κατάλληλη για εστίαση σε κοντινές αποστάσεις και με ενσωματωμένο υπέρυθρο (IR) φωτισμό, το δίκυαλο νυχτερινής όρασης ΝΥΧ προσφέρει τακτικό πλεονέκτημα σε σενάρια μάχης με χαμηλές ή σχεδόν μηδενικές συνθήκες φωτισμού, παρέχοντας αναβαθμισμένη επιχειρησιακή απόδοση και επίγνωση της κατάστασης.

Η σύμβαση ανατίθεται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (βλ. αντίστοιχη ανακοίνωση (> U.S. Department of Defense > Contract).

Για την πρώτη παραγγελία παράδοσης, βάσει σύμβασης, θα δεσμευτεί συνολικό ποσό 126,8 εκατ. δολαρίων.

Η THEON SENSORS συνεργάζεται με την Elbit America (πρώην Harris Night Vision) από το 2018, όταν το δίκυαλο νυχτερινής όρασης NYX προσφέρθηκε τότε ως Semi Knock Down Kit ώστε να συναρμολογηθεί από την Elbit America και να παραδοθεί στο Υπουργείο Άμυνας και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία F5032.

Στη συνέχεια, λόγω της υψηλής ποιότητας του δίκυαλου νυχτερινή όρασης,  η Εlbit America με υποκατασκευαστή τη ΤΗΕΟΝ SENSORS ανέλαβαν από το 2019 πενταετές IDIQ πρόγραμμα ύψους 249 εκατ. δολαρίων από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ για το πρόγραμμα SBNVG I και το σύστημα έχει κωδικοποιηθεί με την ονομασία ΑΝ/PVS-31D.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ