Το ρομποτικό σκάφος Nova-C που κατασκευάστηκε από την ιδιωτική αεροδιαστημική εταιρεία Intuitive Machines εκτοξεύτηκε με επιτυχία από τη SpaceX την Πέμπτη, με τις ελπίδες να είναι το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο που θα προσγειωθεί με επιτυχία στην επιφάνεια της Σελήνης από την αποστολή Apollo 17 το 1972.

Το Nova-C με το όνομα «Οδυσσέας» τοποθετήθηκε σε τροχιά από έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 1:05 π.μ. ET στις 15 Φεβρουαρίου.

Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, αλλά καθυστέρησε λόγω ανησυχιών σχετικά με τη θερμοκρασία του καυσίμου μεθανίου του πυραύλου.

Λίγο μετά την εκτόξευση, η SpaceX επιβεβαίωσε ότι το Odysseus της αποστολής IM-1 είχε αναπτυχθεί με επιτυχία και ότι το πρώτο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 που τον μετέφερε σε τροχιά  είχε επίσης προσγειωθεί στο ακρωτήριο Canaveral.

Ο «Οδυσσέας» κάνει τώρα το δρόμο του προς τον νότιο πόλο της Σελήνης – μια περιοχή ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω της εμφάνισης πάγου – όπου αναμένεται να προσγειωθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ