Επιτυχία για την Boeing: Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν τα πρώτα F-15EX

H πρώτη παραγγελία στη Boeing για την παραγωγή του μαχητικού F-15EX είναι γεγονός

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing φτάνει περίπου τα $1,2 δις και περιλαμβάνει οκτώ F-15EX, τα πρώτα δύο εκ των οποίων θα είναι έτοιμα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Τα δύο αεροσκάφη θα σταλούν αρχικά στην αεροπορική βάση Eglin για δοκιμές. Το σύνολο των οκτώ F-15EX θα παραδοθεί έως το Οικονομικό Έτος 2023.

Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το πως οι S-400 θα καταρρίψουν τα μαχητικά αυτά σε σύγκριση με τα stealth F-35.

Η απόφαση για την απόκτηση των αναβαθμισμένων F-15 εις βάρος περισσότερων F-35, δυσαρέστησε αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές, οι οποίοι εξηγούν πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα τους μπορούν να «θερίσουν» τα F-15EX έναντι των stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς.

Γιατί F-15EX αντί για F-35 ;
Σε πρώτη φάση οι αναλυτές προχώρησαν σε μια σύγκριση ανάμεσα στο F-15EX και στο F-35, για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους έναντι των «εχθρικών» ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Το F-35 διαθέτει σαφώς πιο stealth ιδιότητες και χαρακτηριστικά, ενώ το F-15EX είναι ικανό να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος, σε μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορεί να φέρει περισσότερα οπλικά συστήματα.

Ωστόσο, ένα πυραυλικό σύστημα S-400 θα μπορούσε να εντοπίσει ένα F-35 στα 20 μίλια, ενώ ένα F-15EX στα 200 μίλια, κάτι που αρκετοί είχαν επισημάνει σε μεγάλο βαθμό, στην προσπάθειά τους να μην προχωρήσει η σύμβαση για τα F-15EX.

Όσοι, από την άλλη ήταν κατά των F-35, ανέφεραν ότι το F-15EX μπορεί να μεταφέρει 29.500 λίβρες (περίπου 13 τόνοι) πυρομαχικών μέχρι τα 60.000 πόδια και σε 1.100 μίλια απόσταση με μέγιστη ταχύτητα Mach 2,5.

Αντιθέτως, το μαχητικό αεροσκάφος F-35 μπορεί να μεταφέρει 22.000 λίβρες (10 τόνοι) πυρομαχικών μέχρι τα 50.000 πόδια και σε απόσταση 670 μιλίων με μέγιστη ταχύτητα Mach 1,6.

Οι S-400 «προτιμούν» τα F-15EX και όχι τα F-35
Παρά το γεγονός ότι το F-15EX διαθέτει καλύτερους αισθητήρες και αεροηλεκτρονικά συστήματα σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα και εκδόσεις των μαχητικών F-15, εξακολουθεί να υστερεί σε stealth χαρακτηριστικά που διαθέτει το F-35, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρόβλημα για την ικανότητά του να «επιβιώνει» (survivability) σε περιβάλλοντα όπου επιχειρούν τα ρωσικά S-400 ή στο μέλλον τα S-500.

Αυτό ακριβώς επεσήμανε και ο Πτέραρχος ε.α David Deptula, ο οποίος θεωρεί ότι το αναβαθμισμένο F-15EX θα είναι πιο «εύκολος στόχος» για τα σύγχρονα ρωσικά και κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα σε αντίθεση με τα F-35.

Επίσης, ασκεί κριτική σε αυτούς που θεωρούν ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός παλαιότερων αεροσκαφών είναι αρκετά και ικανά για να διατηρήσουν την αμερικανική στρατηγική υπεροχή.

Άλλος Αμερικανός αναλυτής προσθέτει ότι ενώ η USAF παραμένει ανένδοτη στο ότι η αγορά των F-15EX δεν θα προκαλέσει χρονοτριβή και καθυστερήσεις στην κατασκευή περίπου 1.763 μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο προϋπολογισμός της δείχνει το αντίθετο.

Το «ρίσκο» για τις επόμενες γενιές
Για την ακρίβεια, το σχέδιο προϋπολογισμού που υπεβλήθη για το δημοσιονομικό έτος του 2020, δείχνει ότι η USAF θα αποκτήσει περίπου είκοσι τέσσερα λιγότερα stealth μαχητικά F-35 για τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Όμως από ότι φαίνεται, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος Galfein παραμένει ψύχραιμος και ήρεμος για την κατάληξη της υπόθεσης, αφού είχε δηλώσει ότι η αγορά των F-15EX δεν θα «επηρεάσει την προγραμματισμένη απόκτηση περισσότερων F-35, καθώς τα δύο μαχητικά αεροσκάφη θα συνεργάζονται και θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο».

Καταληκτικά, η αγορά των F-15EX αντί για περισσότερα F-35, δημιουργεί προβλήματα για το πως τα μη stealth μαχητικά θα αντιμετωπίσουν τα προηγμένα ρωσικά συστήματα S-400 ή και S-500, κάτι που κάθε άλλο παρά «βολεύει» την Μόσχα.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV