«Η Αυστρία θα απαγγείλει  κατηγορίες εναντίον ενός ατόμου που έχει ομολογήσει ότι ενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό  της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας και οι αρχές ερευνούν για τυχόν  περισσότερες ύποπτες δραστηριότητες κατασκοπείας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό

«Πρόκειται για μια άσκηση επιρροής από μια ξένη χώρα στην Αυστρία και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Karl Nehammer σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Υπήρχαν σαφείς ενδείξεις τουρκικής παρέμβασης στην Αυστρία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας, Franz Ruf. Τα νέα ευρήματα ήρθαν μετά από εκτεταμένες έρευνες από την αυστριακή αστυνομία ύστερα από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και κουρδικών ομάδων στη Βιέννη τον Ιούνιο.

Ένα άτομο έχει ομολογήσει ότι «προσλήφθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία για να κατασκοπεύσει άλλους Τούρκους πολίτες ή Αυστριακούς πολίτες  που ήταν μετανάστες  από την Τουρκία, για να τα αναφέρει στη συνέχεια στις τουρκικές αρχές ασφαλείας», δήλωσε ο Νεχαμέρ, προσθέτοντας ότι το δικαστικό σώμα θα υποβάλει κατηγορίες για το αδίκημα της  κατασκοπείας. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το άτομο.

Η Αυστρία διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 30 Αυστριακοί συνελήφθησαν στην Τουρκία μεταξύ 2018 και 2020 μετά την είσοδό τους στη χώρα

«Η τουρκική κατασκοπεία δεν έχει θέση στην Αυστρία. Δεν υπάρχει θέση για την τουρκική επιρροή στην ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Αυστρία. Θα το πολεμήσουμε σθεναρά », δήλωσε ο Nehammer, προσθέτοντας ότι η europol και η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν ενημερωθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ