28η Οκτωβρίου: Παρελάσεις στην μισή Ελλάδα και με αυστηρά μέτρα - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Με αυστηρά μέτρα θα γιορτάσουν σήμερα οι Έλληνες την Επέτειος του «ΟΧΙ», ενώ παράλληλα έχουν ήδη ματαιωθεί οι παρελάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Αυστηρά μέτρα προστασίας θα εφαρμοστούν την Πέμπτη (28/10) με φόντο τη διεξαγωγή των παρελάσεων, καθώς οι θεατές πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε αντίθεση με εκείνους που θα παρελάσουν μιας και αυτοί θα είναι ήδη στοιχισμένοι και σε απόσταση.

Χαρακτηριστικά, σχετική οδηγία του Υπουργείου Υγείας για τις παρελάσεις αναφέρει: «Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι»

Ωστόσο, όπως προστίθεται στην προαναφερθείσα οδηγία, «όσοι παρελάσουν, θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση -εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση- να φορούν τις μάσκες τους».

Πού δεν θα γίνουν οι παρελάσεις

Στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η χρονική διάρκειά της δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα, ενώ θα πάρουν μέρος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση την Τετάρτη (27/10) εξαιτίας του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για εκείνη την ημέρα λόγω της κηδείας της Φώφης Γεννηματά.

Ακόμα, στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, θα βρεθούν τόσο το θρυλικό αεροσκάφος «Spitfire», το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και τα F-16 της ομάδας «Ζευς».

Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, οι παρελάσεις δεν θα γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, ενώ στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν μόνο με σημαιοφόρους και παραστάτες σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Επίσης, με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα γίνει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε τη ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας.

Συν τοις άλλοις, οι παρελάσεις ματαιώθηκαν ακόμα στα Καλάβρυτα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στο Μέτσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η Πέμπτη (28/10) θεωρείται αργία και λόγω της παρέλασης στην Αθήνα θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικά, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» θα κλείσει στις 08:00 π.μ. και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

Επίσης, τα δρομολόγια του τραμ, από τις 08:00 π.μ. έως τη λήξη της παρέλασης, θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση «Φιξ».

Τέλος, μεταβολές θα υπάρξουν από τις 09:00 π.μ. έως και το τέλος της παρέλασης και στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και από τα κέντρα άλλων δήμων.

Μέτρα για την αποτροπή διαδηλώσεων

Οι Αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή των διαδηλώσεων με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού και τον εμβολιασμού.

Έτσι θα δημιουργηθούν «ακτίνες περιφρούρησης», ενώ η Αστυνομία έχει εντολές για αυστηρές συστάσεις και επιβολή προστίμων σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ θα είναι σε επιφυλακή για «αυτοσχέδιες» παρελάσεις, με τη Θεσσαλονίκη να είναι στο επίκεντρο.

Παράλληλα, θα γίνει έρευνα για «καλέσματα» μέσω διαδικτύου, ενώ για τις περιπολίες θα επιστρατευτούν και drones.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV