Στην Ελλάδα συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα από τη στιγμή που η ΕΔΕΥ, επισήμως πλέον αναφέρει ότι τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι τουλάχιστον ίσου μεγέθους με αυτό του αιγυπτιακού Ζhor, και δεν φαίνεται η κυβέρνηση να έχει κάποια πρόθεση να κάνει κάτι γι’αυτό.

Στην πραγματικότητα εκτιμήσεις και αναφορές λένε πως τα κοιτάσματα είναι 2,3, η και 4 φορές μεγαλύτερα από αυτό του Zohr.

Αλλά έστω και έτσι ας μείνουμε στην εκτίμηση της EΔΕΥ η οποία υπολογίζει την συνολική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων, φυσικού αερίου, σε 250 δισεκατομμύρια €.

Αυτή η πράσινη πολιτική που ακολουθάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί σε αληθινή τραγωδία για τον έλληνα πολίτη και για τη χώρα, καθώς πλέον έχουμε και ενεργειακό έλλειμμα και κόστος απαγορευτικό πλέον για την τσέπη μας.

Δηλαδή, το ηλεκτρικό ρεύμα πλέον δεν επαρκεί για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το πληρώνουμε όλοι με ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Φυσικά, τα μεγάλα μεγέθη των ενεργειακών κοιτασμάτων βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και δυτικά της Κυπαρισσίας.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η κυβέρνηση δεν δείχνει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να υπερασπιστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να προχωρήσει άμεσα σε γεωτρήσεις, ώστε οι μεγάλες εταιρείες να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους ένα αφήγημα, ότι η κυβέρνηση θέλει πρώτα να εξοπλιστεί η χώρα σε Αεροπορία και Ναυτικό ώστε να μπορεί να επιβάλει αργότερα την ελληνική κυριαρχία. Είναι όμως έτσι;

Θα θυμήσουμε την δήλωση του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια κατά την επίσκρψή του στην Σαουδική Αραβία.

Τι είχε πει; «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι ζήτημα ασφαλείας, αλλά ιδεολογικό. Έτσι το σκέφτονται στην κυβέρνηση, έτσι το αντιλαμβάνονται.

Έχουν θέσει ως στόχο, η χώρα να ζει και να «τρέφεται» από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέχρι να επιτευχθεί αυτο… θα τρώμε όλοι πέτρες και θα ζεσταινόμαστε με τα χνώτα μας…

Δηλαδή, θα περιμένουμε να φυσήξει ο αέρας, ή να κάψει ο ήλιος για να έχουμε ρεύμα.

Και πόσο θα κοστίσει όλο αυτό; Αν δει κάποιος προσεκτικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα καταλάβει πόσο ακριβό έγινε το αυτονόητο αυτό αγαθό, διότι πλέον δεν υπάρχει σε επάρκεια και η παραγωγή του δεν γίνεται από τις λιγνιτικές μονάδες τις οποίες η κυβέρνηση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες ώστε το 2030 να είμαστε… ενεργειακά ουδέτεροι.

Μόνο οι νεκροί είναι ενεργειακά ουδέτεροι.

Η νέα ηγεσία της ΕΔΕΥ με δημόσιες τοποθετήσεις, επιχειρώντας ως όφειλε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν 250 δισ. ευρώ που μας περιμένουν να τα εκμεταλλευτούμε.

Επιστήμονες θεωρούν τα πραγματικά μεγέθη πολύ μεγαλύτερα. 

Τώρα, επισήμως, κατά την δήλωση Δένδια, η ελληνική κυβέρνηση και μάλλον όλο το πολιτικό σύστημα που δεν μιλάει, μας λέει να αυτοπαραιτηθούμε και ας χρωστάμε 350 δισ. ευρώ.

Αυτοί θα τα πληρώσουν; Με τα 7.000 ευρώ το μήνα;

Οι αποκάτω θα τα πληρώσουν με τα 600 ευρώ το μήνα που δεν ξέρουν αν θα ζούν αύριο.

Όμως να το πουν άπαντες, στον κόσμο από κάτω που τους ψηφίζει. Να ξέρουν, δεν θα δουν φυσικό αέριο ποτέ και θα ζουν με ψίχουλα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μαζί με το ρεύμα, στο Θεό, έχουν φτάσει και οι τιμές των καυσίμων.

Αν όλα ατά τα συνεκτιμήσουμε, θα καταλάβουμε πως επίσης στον Θεό θα πάνε οι τιμές των τροφίμων και γενικώς οτιδήποτε περπατάει και αγοράζεται.

Ποια είναι λοιπόν η κυβερνητική δικαιολογία για αυτή την άμεση φτωχοποίηση των Ελλήνων;

Επειδή το κοίτασμα ΖΟΡ της Αιγύπτου έχει εκτιμώμενη αξία 200+ δισ. ευρώ αξία (30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου με μια μετριοπαθή τιμή 8 δολαρίων ανά 1000 κυβικά πόδοα) είναι πολύ πιθανό ότι η αποκαλούμενη ως “μεσογειακή Ράχη” στις “βόρειες υπόρειες” έχει πολλαπλούς στόχους “τύπου Ζohr”.

Δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σίγουρα αλλά πρέπει να διερευνηθούν διότι βάσει πιθανοτήτων υπάρχουν… σχεδόν σίγουρα.

Υπάρχουν εκτενείς αναφορές ότι στα δυο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με έκταση 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα 14 στόχοι ενδεχομένως και μεγαλύτεροι, έκαστος, του Zhor.

Περί αυτού είχε γράψει εκτενώς και πολλές φορές το pronews.gr

Kαι φυσικά οι ίδιες αναφορές και εκτιμήσεις μιλούν για άλλους δύο στόχους τεράστιου μεγέθους δυτικά του Κόλπου της Κυπαρισσίας, για τους οποίους οι διαδικασίες δεν προχωρούν.

Δεκτό ότι πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές ενέργειας αλλά μέχρι να γίνουν πραγματικά βιώσιμες για την κοινωνία, τι θα κάνουμε; Θα καίμε κρεβάτια και καρέκλες για να ζεσταθούμε;

Από που θα βρούμε χρήματα για να επενδύσουμε σε σοβαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και το κυριότερο να μπορούμε να αποθηκεύουμε την ενέργεια αυτή.

Πώς θα επιστρέψουμε τα δανεικά απαλλασσόμενοι από το τρομακτικό βάρος που έριξαν στους ώμους των φορολογουμένων η ανεπαρκής διαχείριση των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης. 

Όλο το πολιτικό σύστημα χρωστάει στους Έλληνες γιατί αυτό τους οδήγησε σε αυτή την μιζέρια. Και τώρα δεν κάνουν τίποτε για να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο που του ανήκει.

Δυστυχώς, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρξει μια… «αδιαφορία».

«Τη μείζονα γεωπολιτική και όχι μόνο σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου και Ελλάδος με στόχο τη μεταφορά φθηνής «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως εν μέσω μιας περιόδου, όπου η ενεργειακή κρίση προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κυβερνήσεις και πολίτες ανά την Ευρωπαϊκή ήπειρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση, που είχε με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Jeffrey Sacks στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα της Τριμερούς Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Μόνο που δεν μας εξηγεί πως θα παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια, διότι όπως ξέρουμε από την Φυσική, η ενέργεια προέρχεται από άλλη ενέργεια που μετατρέπεται.

Μάλιστα όσο πιο ακριβή είναι αυτή τόσο πιο ακριβό είναι και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται.

«Η φθηνή ενέργεια, που μπορεί να παράξει η Αίγυπτος πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επεσήμανε, δε ότι για αυτό η συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, που υπογράψαμε με την Αίγυπτο είναι τόσο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

«Δεν θα ρωτήσουμε κανένα, ελπίζω να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της ΕΕ.»

Δηλαδή οι άλλοι θα παράγουν, με το φυσικό τους αέριο και εμείς θα το αγοράζουμε, ενώ θα μπορούσαμε να το έχουμε… δωρεάν από το δικό μας φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 πρωτοστατεί σε επίπεδο ΕΕ στον καθορισμό τολμηρών και φιλόδοξων στόχων αναφορικά με την δραστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επέμεινε πως η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της παρά την ενεργειακή κρίση, που ενέσκηψε.

Δηλαδή θα παραμείνουμε αμετανόητοι σε αυτή την πορεία κι ας πληρώνουν οι πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην θέρμανση καθώς και ότι για να πείσεις τους πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να αποδείξεις πως υπάρχει καλύτερο μέλλον μετά τον άνθρακα, πως οι δουλειές, που θα προκύψουν θα είναι καλύτερα αμειβόμενες.

Μη το ψάχνουμε πολύ. Υπάρχει σοβαρή λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας και χρειάζεται ένα πολιτικό σύστημα που θα την ακολουθήσει, για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρξει και μια ελληνική κοινωνία που θα το παράξει.

Να προσθέσουμε πως επί σειρά δεκαετιών το φυσικό αέριο θεωρούνταν και ακόμα θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον και στην ουσία ανήκει στην «πράσινη ενέργεια», άλλωστε επί χρόνια στην Δύση δεν φωνάζουν για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο;

Ιδού η Ρόδος ιδού και το… πήδημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ