Αμερικανική βάση και σε νησί του Αιγαίου: Τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας πενταετούς διάρκειας, με… προαίρεση  για επ’ αόριστον ανανέωση (με τους Αμερικανούς να εκταμιεύουν μεγαλύτερα κονδύλια σε αυτή την περίπτωση) έχει μπει η ελληνική Κυβέρνηση και σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτή η συμφωνία θα έχει ορισμένα σημεία-κλειδιά.

Την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία, θα περιλαμβάνει εκτός από τις τοποθεσίες που ήδη «εκμεταλλεύονται» οι ΗΠΑ (δηλαδή Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβικείο, Λάρισα) και νησιωτικές βάσεις, όπως είπε και ο ίδιος ο Ν.Δένδιας με επεκτάσεις στις ήδη υπάρχουσες υποδομές τις οποίες θα χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά εκτός της αμερικανικής.

Σε ποιο νησί; Στην Σαμοθράκη. Θεωρείται ότι το νησί δίνει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος στις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης για τις κινήσεις του ρωσικού Στόλου στο Αιγαίο, κατά την έξοδο από τα Στενά και την παραμονή του στα αγκυροβόλια του Αιγαίου.

Η Αθήνα μαζί με την ανανέωση της συμφωνίας, αναμένει και μια ισχυρή πολιτική δήλωση του Μπλίνκεν, με την Τουρκία και τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, να είναι ένα εκ των βασικών σημείων της.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV