Συσσώρευση αεροναυτικών δυνάμεων στον βυθό και τον αέρα μεταξύ Κρήτης-Κύπρου
Συσσώρευση αεροναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιείται τις τελευταίες ώρες στον βυθό και τον αέρα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, στην περιοχή όπου πρόκειται να ποντιστεί το καλώδιο GSI. Αυτή την στιγμή έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου Bayraktar πετούν πάνω από τη Μεσόγειο όπως και δύο τουρκικά αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας τύπου ATR-72, που έχουν απογειωθεί […]
Συσσώρευση αεροναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιείται τις τελευταίες ώρες στον βυθό και τον αέρα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, στην περιοχή όπου πρόκειται να ποντιστεί το καλώδιο GSI.
Αυτή την στιγμή έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου Bayraktar πετούν πάνω από τη Μεσόγειο όπως και δύο τουρκικά αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας τύπου ATR-72, που έχουν απογειωθεί από την βάση του Ντάλαμαν.
Από ελληνικής πλευράς όλο το βάρος θα πέσει στην 115 ΠΜ της Σούδας και στα υποβρύχια, δύο εκ των οποίων είναι έτοιμα να πλεύσουν ή ήδη πλέουν στην περιοχή.
Από πλοία το ΠΝ θα διαθέσει σίγουρα δύο με τα γνωστά προβλήματα χαμηλής διαθεσιμότητας που αντιμετωπίζει.
Αυτή είναι η τακτική κατάσταση μέχρι αυτή την στιγμή αλλά όλα θα κριθούν από το αίτημα της γαλλικής εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο, ως προς την διατύπωσή του και αν θα ικανοποιεί τους Τούρκους.
Η Άγκυρα αφήνει μία σαφή οδό διαφυγής.
Οι Τούρκοι λένε πως «αν κάνουν αίτημα οι Γάλλοι μας αρκεί» γιατί είναι σαν να το κάνει η Ελλάδα, η οποία και έχει εξουσιοδοτήσει την γαλλική εταιρεία.
Αυτό που ενδιαφέρει τους Τούρκους είναι αν οι Γάλλοι όντως αναγνωρίσουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που έχουν ανακηρύξει με την Λιβύη.
Αυτό τους ενδιαφέρει και αυτό τους «καίει».
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση: «Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς τη δική μας έγκριση».
Στην Αθήνα που αποφάσισε να αναγνωρίσει έμμεσα και αυτή την τουρκική ΑΟΖ «κρυβόμενη πίσω από τα φουστάνια» της Γαλλίας, η εταιρεία διαχείρισης του έργου έχει υποβάλει το επίσημο αίτημα για την έκδοση NAVTEX στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας..
Δηλαδή Αθήνα και Άγκυρα θα εκδώσουν και οι δύο άδειες για την ίδια περιοχή!
Και στην Αθήνα θα λένε ότι «Οι Γάλλοι ζήτησαν την άδεια, όχι εμείς», αλλά στην ουσία θα έχουν επικυρώσει την τουρκική ΑΟΖ!
Έτσι έχει γίνει η συνεννόηση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης!
Η γαλλική πρόταση για ενημέρωση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τις έρευνες έχει γίνει αποδεκτή από την Άγκυρα, καθώς προσφέρει διέξοδο στην κυβέρνηση ασχέτως ότι πρόκειται για την ελληνική ΑΟΖ, αναγνωρίζοντας όμως έτσι το Παρίσι την τουρκική ΑΟΖ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο!
Έτσι η Τουρκία ενδέχεται να παρουσιάσει την ενημέρωση ως αίτημα άδειας και να εκδώσει δική της NAVTEX.
Σε αυτή την περίπτωση, ο σταθμός του Ηρακλείου αναμένεται να απαντήσει με αντί-NAVTEX, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες διεξάγονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι η ελληνική πλευρά είναι αρμόδια για την έκδοση της σχετικής οδηγίας.
Έτσι θα παρουσιαστούν όλοι ευχαριστημένοι αλλά με την Τουρκία να παίρνει αυτό που θέλει.
Εκτός αν το γαλλικό αίτημα δεν ικανοποιήσει τους Τούρκους και αυτοί το αρνηθούν,
Τότε θα ξεκινήσει το γνωστό «chiken game» και όποιος υποχωρήσει πρώτος θα χάσει.