Καστελόριζο-Στρογγύλη-Ρω είναι οι πρώτοι στόχοι των Τούρκων

Οι Τούρκοι στοχοποιούν το σύμπλεγμα Καστελορίζου-Ρω-Στρογγύλης για μια ακόμη φορά. Ωστόσο όπως είχε αποκαλυφθεί μετά την κρίση των Ιμίων του 1996 οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει να επιχειρήσουν την κατάληψη των παραπάνω νησιών μας ταυτόχρονα τότε. 

Στα επόμενα χρόνια η Τουρκία, όπως εκτενώς έχουμε αναφέρει σε προγενέστερα άρθρα μας, στρατικοποίησε κατακόρυφα τα μικρασιατικά παράλια  μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου με δυνάμεις και μέσα, προετοιμαζόμενη για τον σκοπό αυτό.

Δημιούργησε τη Ναυτική βάση του Ακσάζ, αναβάθμισε το A/Δ Νταλαμάν κατασκευάζοντας 16 shelters για τα μαχητικά αεροσκάφη, μετέτρεψε την 11ΤΑΞΠΖ αρχικά σε μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και τα τελευταία χρόνια σε Ταξιαρχία Καταδρομών, μετέφερε την έδρα της Αεροπορίας Στρατού από το Γκιουβερτσινλίκ της Άγκυρας στην Ισπάρτα και διατήρησε το Κέντρο εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Εγκιρντίρ.

Τέλος πραγματοποιούσε σε άτακτα χρονικά διαστήματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόρου-Καστελορίζου, βολές τορπιλών από υποβρύχια της κατά παλαιών εμπορικών πλοίων που χρησιμοποιούσε ως πλωτούς στόχους.

Την παρούσα περίοδο εργαλειοποιεί τα ΜΜΕ της για προπαγανδιστικούς λόγους. Έτσι το φιλοκυβερνητικό κανάλι Αλ Χαμπέρ τονίζει ότι, «Μετά τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα πανικοβλήθηκε και συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες»

Συνεργείο του φιλοκυβερνητικού καναλιού Α Χαμπέρ έχει «κατασκηνώσει» τις τελευταίες ημέρες σε σκάφος 500 μέτρα από το Καστελόριζο και καταγράφει νυχθημερόν τις ελληνικές κινήσεις της Ελλάδας γύρω από το νησί.

Από το πρωί της Τρίτης μεταδίδει ζωντανά εικόνες με Έλληνες κομάντο να περιπολούν με τα σκάφη τους το Καστελόριζο, καθώς και πλοίο, το οποίο φέρεται να μεταφέρει μεγάλο αριθμό Ελλήνων δημοσιογράφων στο νησί, κάνοντας λόγο για νέες προβοκάτσιες της Ελλάδας στο νησί.

«Μετά τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα πανικοβλήθηκε και συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρεται.

Από την άλλη, το πρακτορείο DHA δείχνει την τουρκική κινητικότητα στις ακτές του Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, επισημαίνοντας ότι αντιτορπιλικά και σωστικά σκάφη βρίσκονται στην περιοχή για λόγους προστασίας, μετά τις Navtex για το Oruc Reis.

Στο μεταξύ αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο των προκλήσεων εμφανίζεται η Άγκυρα τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προπαγάνδας, ενώ το Oruc Reis πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο. Εάν επεκταθεί και χρονικά και γεωγραφικά η παράνομη τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis που σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ θα φτάσει μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων τότε το ακριτικό Καστελόριζο κινδυνεύει να βρεθεί σε μία στρατιωτική μέγγενη καθώς από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει και αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή Καστελόριζου - Ρόδου. 

Και ενώ η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση σε στρατιωτικό επίπεδο το Καστελόριζο βρίσκεται σε κλοιό εθνικιστικής προπαγάνδας με πρωταγωνιστές τα τουρκικά Μέσα. Μάλιστα, η παραπληροφόρηση ξετυλίγεται σε απευθείας σύνδεση υπό τους ήχους οθωμανικού εμβατηρίου.  

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα έχει βάλει στο στόχο το Καστελόριζο καθώς θέλει σχηματίσει μία εικόνα με ένα νησί το οποίο είναι αποκομμένο και απομονωμένο από την Ελλάδα. Ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζει ότι ένα κομμάτι γης, ένας βράχος δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας.

Έτσι λοιπόν γίνεται μία προσπάθεια από την Άγκυρα να αποκόψει το Καστελόριζο από τον ελληνικό κορμό για να πειστεί η Ευρώπη ότι πρόκειται για κομμάτια βράχων και δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς.

Όμως ο απώτερος στόχος είναι άλλος.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα όταν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δείχνει την άλλη πλευρά παράλογη και υπερβολική. 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV