Τις απογευματινές ώρες της 12/11/2023 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο του  λ.σ.   για την ύπαρξη λέμβου, με ικανότατο αριθμό 33 μουσουλμάνων αλλοδαπών, σε θέση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Για την περιοχή απέπλευσε άμεσα Ναυαγοσωστικό σκάφος λ.σ.  ενώ η ανωτέρω λέμβος εντοπίστηκε από το δεξαμενόπλοιο “NISSOS DONOUSA”, σημαίας Marshall Ιslands, 25 ν.μ. νοτιοδυτικά της Γαύδου.

Με τη συνδρομή του εν λόγω Δ/Ξ πλοίου, το σκάφος του λ.σ.  μετεπιβίβασε τους αλλοδαπούς (άπαντες άντρες) και τους μετέφερε με ασφάλεια  και εξαιρετική ακρίβεια στο λιμάνι Χώρας Σφακίων. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και της ΕΛ.ΑΣ.

Αφού καταγραφούν στη συνέχεια θα συμπληρώσουν την αίτηση ασύλου με την ελπίδα να δεχθούν να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντί να διαφύγουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Η λέμβος είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης, ενώ έκαστος από τους επιβαίνοντες είχε καταβάλει το χρηματικό πόσο των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) δολαρίων ΗΠΑ στους φερόμενους διακινητές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ