Μαχητικά αεροσκάφη stealth F-22 Raptor της Αεροπορίας των ΗΠΑ μεταστάθμευσαν για πρώτη φορά   σε αεροπορική βάση των Φιλιππίνων που κάποτε ήταν μέρος της μεγαλύτερης υπερπόντιας στρατιωτικής εγκατάστασης της Αμερικής.

Οι φωτογραφίες των Raptors – οι πρώτες που αναπτύχθηκαν από την Αεροπορία στην αεροπορική βάση Clark – δημοσιεύτηκαν στο Twitter την Τετάρτη και την Πέμπτη από πολλούς λογαριασμούς στις Φιλιππίνες, συμπεριλαμβανομένης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μανίλα.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-22 «Raptor» stealth από την @PACAF (Αεροπορικές Δυνάμεις του Ειρηνικού) προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Clark για να ενισχύσουν τη δέσμευση για τη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας», ανέφερε η πρεσβεία την Πέμπτη.

Οι πιλότοι των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων συζήτησαν την εκπαίδευση, τις δυνατότητες αεροσκαφών και τη μελλοντική συνεργασία, έγραψε η πρεσβεία.

Τα αεροπλάνα ανήκουν στην 525η Μοίρα Μαχητών στην Κοινή Βάση Έλμενντορφ-Ρίτσαρντσον, στην Αλάσκα, έγραψε η εκπρόσωπος της PACAF, πλωτάρχης Άλισον Ντέλουρι σε ένα email την Παρασκευή στο Stars and Stripes.

«Αυτή η ανταλλαγή υπογραμμίζει την ισχυρή στρατιωτική σχέση μεταξύ ιστορικών συμμάχων και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στη συνεργασία μας με τις Φιλιππίνες», είπε.

Τα μαχητικά πέμπτης γενιάς έχουν αξία 143 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα και μπορούν να πετάξουν περισσότερο από τη διπλάσια ταχύτητα του ήχου με εμβέλεια άνω των 1.850 μιλίων, σύμφωνα με την αμερικανική Αεροπορία. Το απόθεμά του περιλαμβάνει 183 από τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ