Έχει συλληφθεί ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ή πρόκειται εν μέρει για φήμες που διαδίδονται από ουκρανικές και δυτικές πηγές;

Καταρχήν ας δούμε ποιο είναι το μέσο που υποστηρίζει την είδηση της σύλληψης Σουροβίκιν.

Πρόκειται για τους Moscow Times, ένα μέσο που στην Δύση χαρακτηρίζεται «ανεξάρτητο» ότι κι αν σημαίνει αυτό.

«Ο διοικητής της «ειδικής επιχείρησης» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, βετεράνος του νικηφόρου πολέμου της Συρίας, συνελήφθη από την στρατιωτική αστυνομία ως συνεργάτης της Γ.Πριγκόζιν στην ανταρσία της περασμένης εβδομάδας», δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση και μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η είδηση. 

Πάντως, γεγονός παραμένει ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχει εμφανιστεί πουθενά.

Πάρα πολλοί μάλιστα θεωρούν πως η εμφάνιση του το Σάββατο με την οποία καλούσε την Βάγκνερ να καταθέσει τα όπλα κατά την ανταρσία της εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας ήταν το λιγότερο προβληματική.

Στο βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε έμοιαζε σα να μην μιλούσε φυσιολογικά. Μπορεί να ήταν τυχαίο, μπορεί να ήταν κουρασμένος, αλλά σίγουρα συμβάλει στην όλη φημολογία περί σύλληψης του κ.λ.π.

Εάν όντως συνελήφθη αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία στην παρούσα φάση καθώς απέδειξε ότι είχε τις ικανότητες να συμμαζέψει την κατάσταση που επικρατούσε στις ρωσικές δυνάμεις μετά τις ήττες του φθινοπώρου, να την αντιστρέψει και να οδηγήσει τους Ρώσους σε μεγάλες νίκες κατά των ουκρανικών δυνάμεων (και ίσως και δυτικών καθώς κανείς δεν ξέρει ακριβώς, πόσες χιλιάδες είναι οι υποτιθέμενοι Δυτικοί μισθοφόροι στην Ουκρανία).

Το σίγουρο είναι ότι οι Δυτικοί θέλουν μία τέτοια εξέλιξη, καθώς φοβόντουσαν το στρατηγό Σουροβίκιν, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που πολεμάει διαρκώς σε όλους τους πολέμους από την εποχή του Αφγανιστάν με τεράστια εμπειρία, πραγματική πολεμική εμπειρία, και αποδεδειγμένα ικανός για να φέρνει αποτελέσματα.

Βετεράνος του σοβιετικού-αφγανικού πολέμου, του εμφυλίου πολέμου του Τατζικιστάν, του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας και της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο ήταν επικεφαλής των αεροδιαστημικών δυνάμεων και παρέλαβε το βραβείο Ήρωας της Ρωσίας το 2017 για τις υπηρεσίες του, ενώ επέβλεψε το βομβαρδισμό του Χαλεπιού.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της Κεντρικής Διεύθυνσης της Στρατιωτικής Αστυνομίας, μιας νέας οργάνωσης εντός του Ρωσικού Στρατού.

Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο οι Δυτικοί θα τον ήθελαν έξω από τα πόδια τους.

Σίγουρα, μία σύλληψη του θα δημιουργήσει και προβλήματα ηθικού στο ρωσικό στράτευμα και θα δώσει μία εικόνα μίας Ρωσίας με πολλά και σοβαρά προβλήματα και θα τεθεί ζήτημα κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει να συνεχίσει νικηφόρα την ουκρανική σύγκρουση.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι Δυτικοί θέλουν να έχει συλληφθεί ο στρατηγός Σουροβίκιν.

Το 1942 κατά τον Β’ ΠΠ ο Συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ και ο Υποστράτηγος Χένινγκ φον Τρέσκοβ συνέλαβαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο Βαλκυρία για να δολοφονήσουν τον Α.Χίτλερ και να ανατρέψουν το τότε γερμανικό καθεστώς.

Στην Δύση θέλουν πάρα πολύ να υπάρξει ένας τέτοιος παραλληλισμός και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν να είναι ένας νέος Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

Μένει να φανεί τι έχει γίνει πραγματικά. Συνελήφθη; Ή πρόκειται για προπαγάνδα εντυπώσεων;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ