Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα σημαίνει η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ για τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, είπε ο πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ από το βήμα της 27ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Ωστόσο, εκτίμησε πως η κατάσταση στη Γάζα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ και προειδοποίησε πως «βρισκόμαστε στις πρώτες φάσεις αυτού του οποίου θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια κρίση της εποχή μας».

Η σταθερότητα της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν εξαρτάται από την ικανότητα και την πολιτική βούληση των ΗΠΑ να αποτρέψουν τη μεγάλη επιθετικότητα, είπε και προχώρησε στη διαπίστωση πως οι δύο τελευταίες αμυντικές στρατηγικές των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι επί του παρόντος δεν διαθέτουν στρατό ικανό να διεξάγει πολέμους με δύο ομότιμους ανταγωνιστές ταυτόχρονα.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για στρατηγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και προέταξε την ανάγκη να ανταποκριθεί στις επείγουσες κρίσεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητά της να αντιμετωπίσει μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν.

Εξέφρασε την άποψη ότι η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία δείχνει την ευκαιρία να εντοπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι και εκτίμησε πως «η κρίση στη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν»

Ο Αμερικανός πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θεώρησε αναμφισβήτητο γεγονός ότι «η Κίνα προετοιμάζεται για μια επίθεση στο εγγύς μέλλον».

Υπό αυτό το πρίσμα, έκρινε αναγκαία την αύξηση των αμυντικών δαπανών και να πάψουν οι ΗΠΑ να είναι αφελείς με τους αντιπάλους τους. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, είπε πως «έχει απειληθεί με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί και έχει δικαίωμα να αντιδράσει δυναμικά, να προστατεύσει τον λαό του και αξίζει την πλήρη υποστήριξή μας» και σημείωσε: «Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους μας. Ήταν μια πράξη αγριότητας που διαπράχθηκε σε μεγάλη κλίμακα. Ήταν βάρβαρη και σατανική επίθεση.

Αναφερθείς επιγραμματικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έκανε λόγο για…  «πρόοδο».

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία του γεωμετρικού σχήματος Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ