Κρίση στις σχέσεις Ουκρανίας και Πολωνίας μετά την καταγγελία της Βαρσοβίας από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο  Β.Ζελένσκι ότι «η Πολωνία παίζει πολιτικό θέατρο» σχετικά με τις εισαγωγές σιτηρών και «το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα»!

Η Πολωνία μπορεί να είναι μια από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των ρωσόφωνων περιοχών που καταπιέζονταν από το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι δύο χώρες εμπλέκονται σε διαμάχη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τότε που η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρέτεινε την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα για να μην εμπλακούν σε απ’ευθείας διαμάχη με την Ρωσία που απαγορεύει τις εξαγωγές και βομβαρδίζει πλοία και οχήματα που τα μεταφέρουν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι «η Βαρσοβία ενδέχεται να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές και άλλων ουκρανικών τροφίμων, προειδοποιώντας το Κίεβο να μην κλιμακώνει τη διαμάχη αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών καθώς η Πολωνία σκληραίνει τη στάση της ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου».

Η διαμάχη Κιέβου Βαρσοβίας είναι μόνο η αρχή:

Η Βαρσοβία σε περίπτωση διάλυσης της Ουκρανίας βλέπει το ενδεχόμενο η δυτική πολωνόφωνη Ουκρανία να επανενωθεί με την Πολωνία από την οποία αποσχίστηκε το 1945 και εντάχθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Οι Πολωνοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν  για την ικανότητα των Ουκρανών να ανασχέσουν τους Ρώσους και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα: Καμία ουκρανική επιτυχία δεν έχει επιτευχθεί:

Το Ραμποτίνο που υποτίθεται το είχαν καταλάβει  εξελίσσεται σε δεύτερο «Μπακχμουτ».

Tα δυτικά άρματα έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 30% σχηματίζοντας ατέλειωτες ουρές:

Ο Ρώσος επικεφαλής της Ζαπορίζια, Yevgeny Balitsky, δήλωσε ότι η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στέλνει ολοένα και περισσότερο ξένους μισθοφόρους ως ενισχύσεις:

«Εδώ καταστρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού που επιχειρεί στην πρώτη γραμμή και συντρίβεται το μεγαλύτερο μέρος των εφεδρειών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε από την πλευρά του.

Στα δυτικά και νοτιοδυτικά του χωριού Ραμποτίνο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις, προσπαθώντας να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση των χωριών Kopani και Novoprokopovka.

«Δυτικά του Βέρμποβο στην κατεύθυνση του Ραμποτίνο, η κατάσταση παραμένει δυναμική. Οι Ρώσοι αντεπιτίθενται κατά μήκος της γραμμής άμυνας», αναφέρουν Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές.

Στην περιοχή Βέρμποβο, πυροβολικό και αεροπορία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έπληξαν τις θέσεις της 71ης Ταξιαρχίας Jaeger των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη δύο Ταξιαρχίες των Ουκρανών έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Η 82η αποσύρθηκε ενώ άλλαξε η διοίκηση της 47ης Ταξιαρχίας.

Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανέφερε την καταστροφή έως και 55 οχημάτων, δύο τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, τριών φορτηγών, δύο D-30, ενός M119 και ενός ραντάρ αντι-πυροβολικού AN/TPQ-50.

Συγκλονιστική περιγραφή από Ουκρανό στρατιωτικό γιατρό

Ένας Ουκρανός γιατρός ανέφερε για τις μάχες στην περιοχή:

«Πριν από έξι νύχτες είχαμε μια αποστολή να βγάλουμε τους νεκρούς και τους τραυματίες από ένα Bradley που είχε χτυπηθεί στο Ραμποτίνο από κάποιο είδος νέας ρωσικής οβίδας.

Πλησίασα όσο μπορούσα με τα πόδια και έβγαλα τον διοικητή του Μπράντλεϊ: είχε χάσει το πόδι του, αλλά η φλόγα το είχε καυτηριάσει, οπότε δεν αιμορραγούσε πολύ. Δεν μπορέσαμε να βγάλουμε τον πυροβολητή, καθώς το σώμα του ήταν μπλεγμένο στον κατεστραμμένο πυργίσκο.

Ο οδηγός είχε χάσει το κεφάλι του, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε το σώμα του πίσω, αλλά μετά άρχισαν οι βομβαρδισμοί και έπρεπε να τον εγκαταλείψουμε εκεί.

Μέσα σε όλα αυτά ο κινητήρας του Bradley λειτουργούσε ακόμα. Σκηνές όπως αυτή είναι τόσο τακτικές που νομίζουμε ότι έχουμε χάσει την ικανότητα να νιώθουμε φόβο».

https://twitter.com/_UMreview_/status/1704393311308369957

Στα ανατολικά ρωσικές μονάδες έχουν δημιουργήσει ένα νέο προγεφύρωμα στα υψώματα του βόρειου τμήματος του οικισμού Κλισίφτσκα, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Ντένις Πουσίλιν στην ρωσική εκπομπή Soloviev Live.

«Οι μάχες συνεχίζονται για τον οικισμό, δεν σταματούν, ξεκίνησαν ακόμη νωρίτερα από αυτές για το Μπαχμούτ αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια.

 Πρακτικά δεν έχει απομείνει τίποτα στον οικισμό, ο εχθρός βρίσκεται τώρα στα νοτιοδυτικά, όπου προσπάθησε να αποκτήσει προγεφύρωμα στα περίχωρα του χωριού.

Από το βόρειο μέρος, όπου υπάρχουν μερικά υψώματα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας οχυρώνονται. Ο οικισμός βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη» δήλωσε συγκεκριμένα ο επίσημος.

Επίσης ο κοντινός οικισμός Αντρίιβκα παραμένει υπό τα συνεχή πυρά των ρωσικών στρατευμάτων, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ακόμα προγεφύρωμα στο σημείο οι Ρώσοι μαχητές.

Τα χωριά Κλισίφτσκα και Αντρίιβκα βρίσκονται νότια της πόλης του Μπαχμούτ.

Σύμφωνα πάντως με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ουκρανικά στρατεύματα υποφέρουν από τεράστιες απώλειες στην Κλισίφτσκα.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, η ρωσική ομάδα στον οικισμό κατάφερε να απωθήσει έξι επιθέσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 255 Ουκρανών στρατιωτών.

Πάντως η υποχώρηση από τα δύο χωριά Κλισίφτσκα και Αντρίιβκα, στοίχισε τρεις Ταξιαρχίες και 5.000 προσωπικό στον ρωσικό Στρατό τίθοντάς τες πλέον εκτός μάχης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ