(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση 10:09): Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα της Ουκρανίας να «κλέψει» το νέο αναβαθμισμένο ρώσικο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22M3!

«Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν την πρόθεση να στρατολογήσουν ένα Ρώσο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι χρηματικής αμοιβής περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων και της χορήγησης της ιταλικής υπηκοότητας για να τον πείσουν να οδηγήσει και να προσγειώσει ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος στην Ουκρανία», ανέφερε στον ιστότοπό της τη FSB.

Είναι σαφές πως η Δύση ήθελε να δει από κοντά το νέο αναβαθμισμένο αεροσκάφος για να κατανοήσει τις δυνατότητες του.

Είναι επίσης σαφές πως στην επιχείρηση αυτή είχε άμεση εμπλοκή και η Ιταλία καθώς θα ήταν και η χώρα η οποία θα απέδιδε την ιταλική υπηκοότητα στον Ρώσο πιλότο ο οποίος στην πραγματικότητα θα αυτομολούσε.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, η Ρωσία έλαβε πληροφορίες που βοήθησαν τις δυνάμεις της να πλήξουν το αεροδρόμιο του Όζερνε στη βορειοδυτική Ουκρανία, πρόσθεσε στη δήλωσή της η FSB.

Δεν αποκαλύφθηκε πότε έγινε η επιχείρηση, στο αεροδρόμιο του Όζερνε στο Ζιτομίρ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ζιτομίρ.

Αυτά τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη αποτελούν την αναβαθμισμένη έκδοση των Tu-22 και διαθέτουν ιδιαίτερα σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, ενώ ακόμα μπορούν να είναι εξοπλισμένα τόσο με πυραύλους τύπου Kh-32 ή άλλους υπερηχητικούς πυραύλους όσο και με πυρηνικά όπλα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τους υπερηχητικούς πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας τύπου Kinzhal που μπορούν να εκτοξεύσουν, αυτοί έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 10 Mach, και έχουν εμβέλεια έως 2.000 χιλιόμετρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ