Η Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε την τελευταία προγραμματισμένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερ-υπερηχητικού πυραύλου AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon ή ARRW, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ένα βομβαρδιστικό B-52H που απογειώθηκε από το αμερικανικό Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό και εκτόξευσε τον πύραυλο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πύραυλος ARRW, ή οποιοδήποτε άλλο γνωστό αμερικανικό υπερ-υπερηχητικό όπλο, δοκιμάζεται σε αυτήν την περιοχή.

Πάντως, οι Αμερικανοί δεν ξεκαθάρισαν το πιο σημαντικό: Αν πέτυχε η δοκιμή.

Η Ουάσινγκτον θέλει επειγόντως να αποκτήσει τέτοια οπλικά συστήματα για να επαναφέρει την ισορροπία με την Ρωσία, Η οποία Ρωσία δοκιμάζει πλέον τα δικά της υπερ-υπερηχητικά όπλα στα παιδιά των μαχών και εξελίσσει καινούργια.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να μεταφέρουν και συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές και αυτό τους καθιστά το πιο επικίνδυνο όπλο που υπάρχει στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Όσο κι αν οι Αμερικανοί προσπαθούν να δείχνουν «άνετοι», δεν είναι.

Η δοκιμή έγινε καθώς το μέλλον του ARRW συνεχίζει να είναι «θολό» με σημάδια που δείχνουν ένα πιθανό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ένας υπερ-υπερηχητικός πύραυλος AGM-183A ARRW φαίνεται κάτω από το φτερό ενός βομβαρδιστικού B-52H στην αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ στις 27 Φεβρουαρίου 2024.

«Ένα B-52H Stratofortress πραγματοποίησε μια δοκιμή του AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon», δήλωσε εκπρόσωπος της Αεροπορίας.

«Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο χώρο δοκιμών του Reagan με το B-52 να απογειώνεται από την αεροπορική βάση Άντερσεν, στο Γκουάμ, στις 17 Μαρτίου 2024 τοπική ώρα».

Η περιοχή δοκιμών Reagan αποτελείται από διάφορες εγκαταστάσεις που είναι κατανεμημένες σε πολλά νησιά στην ατόλη Kwajalein στη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ.

Η τοποθεσία είναι ένα από τα κορυφαία πεδία δοκιμών πυραύλων του αμερικανικού Στρατού και χρησιμοποιείται τακτικά για την υποστήριξη δοκιμών πυρομαχικών πολύ μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών όπλων όπως το ARRW.

Η αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ είναι βασικός στρατιωτικός κόμβος των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό και η κύρια βάση της Αεροπορίας για τη διεξαγωγή αποστολών βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή.

Θα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας εναντίον της Κίνας.

Τα υπερηχητικά όπλα των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να είναι πολύ ακριβά (όταν κάποτε τεθούν σε παραγωγή) και να αποκτηθούν σε σχετικά περιορισμένο αριθμό, θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμα σε έναν αγώνα υψηλών προδιαγραφών για τη διεξαγωγή συμβατικών χτυπημάτων εναντίον στόχων πολύ υψηλής αξίας.

Η αμερικανική Αεροπορία έχει παράσχει μόνο περιορισμένες πληροφορίες μέχρι στιγμής για το αποτέλεσμα της δοκιμής και δεν έχει πει ρητά εάν ήταν επιτυχής ή όχι.

«Η Αεροπορία απέκτησε πολύτιμες γνώσεις για τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας αιχμής.

Αν και δεν θα συζητήσουμε συγκεκριμένους στόχους δοκιμών, αυτή η δοκιμή πρόσφερε πολύτιμα, μοναδικά δεδομένα και προοριζόταν να προωθήσει μια σειρά υπερηχητικών προγραμμάτων», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Αεροπορίας .

«Επίσης, επικυρώσαμε και βελτιώσαμε τις δυνατότητες δοκιμών και αξιολόγησης για τη συνεχή ανάπτυξη προηγμένων υπερηχητικών συστημάτων».

Η Αεροπορία έχει χρησιμοποιήσει περίπου παρόμοια γλώσσα σε δηλώσεις της σχετικά με τις τρεις προηγούμενες δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο, τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2023.

Η δοκιμή του Μαρτίου 2023 κατέληξε σε αποτυχία. Οι πληροφορίες σχετικά με τις εκτοξεύσεις Αυγούστου και Οκτωβρίου 2023 παραμένουν ελάχιστες .

Η υπηρεσία διεξήγαγε επίσης μια άλλη δοκιμή τον Δεκέμβριο του 2022.

«Αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε το ARRW στον προϋπολογισμό του [οικονομικού έτους] 25», είπε ο υποπτέραρχος Dale White της αμερικανικής Αεροπορίας.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να αναλύουμε τα δεδομένα των δοκιμών που έχουμε κάνει».

Μετά από χρόνια στην καλύτερη περίπτωση μέτριων αποτελεσμάτων δοκιμών , η Αεροπορία ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2023 ότι σχεδίαζε να τερματίσει το πρόγραμμα ARRW και να μετατοπίσει πόρους για να εργαστεί σε έναν διαφορετικό τύπο υπερηχητικού όπλου, το Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ