Οι Φιλιππίνες καταδικάζουν τις «παράνομες και επιθετικές ενέργειες» της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λέγοντας ότι η ακτοφυλακή της επιτέθηκε με κανόνια νερού σε σκάφος του γραφείου αλιείας των Φιλιππίνων που εκτελούσε τακτική αποστολή ανεφοδιασμού.

Η επιχειρησιακή ομάδα των Φιλιππίνων για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένας κυβερνητικός φορέας, κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τις «επιθετικές δραστηριότητές της» στο Σκάρμπορο Σουάλ (Scarborough Shoal), το οποίο διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Κίνας «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο ζωές και βιοπορισμό».

Η Κίνα δήλωσε νωρίτερα ότι έλαβε «μέτρα ελέγχου» εναντίον τριών φιλιππινέζικων αλιευτικών σκαφών που είχαν εισβάλει σε ύδατα κοντά στο Σκάρμπορο Σουάλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα αλιευτικό σκάφος «στοχοποιήθηκε άμεσα και σκόπιμα από την ακτοφυλακή της Κίνας», υποστηρίζουν οι Φιλιππίνες, προκαλώντας ζημιές στον εξοπλισμό επικοινωνίας και πλοήγησης.

Το Scarborough Shoal βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων μήκους 200 ναυτικών μιλίων. Το Πεκίνο το κατέλαβε το 2012 και ανάγκασε τους ψαράδες από τις Φιλιππίνες να απομακρυνθούν. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ