Η Ρωσία έχει ήδη προετοιμάσει νομοθεσία για αντίποινα σε περίπτωση που η Δύση κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Μετά την επέμβαση στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, παγώνοντας περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιθυμούν την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για να στηρίξουν την Ουκρανία, ενώ κάποιοι τραπεζίτες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τη δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθεσία το Σάββατο που περιλαμβάνει νομοσχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε κατάσχεση θα αντίκειται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς που υποστηρίζει η Δύση και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο δολάριο και το ευρώ, αποτρέποντας παγκόσμιες επενδύσεις και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στις δυτικές κεντρικές τράπεζες.

Η Ρωσία έχει επίσης δηλώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια ενάντια σε οποιαδήποτε κατάσχεση.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προχωρώντας σε δηλώσεις για το γεγονός, ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Σχετικά με την απάντησή μας στον αμερικανικό νόμο για τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων,

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δώσουμε μια απολύτως συμμετρική απάντηση σε αυτήν την αμερικανική αυθάδεια της αδιάντροπης κατάσχεσης των περιουσιακών μας στοιχείων.

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος – δεν έχουμε σημαντικό ποσό αμερικανικής κρατικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων, δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.

Επομένως, η απόκριση μπορεί να είναι μόνο ασύμμετρη.

Παρεμπιπτόντως, δεν θα είναι λιγότερο επώδυνο.

Μιλάμε για εκτελεστικά μέτρα, για παράδειγμα, με δικαστική απόφαση, σε περιουσία ιδιωτών που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας της Ρωσίας (χρήματα, ακίνητα και κινητή περιουσία σε φυσική μορφή, δικαιώματα ιδιοκτησίας).

Ναι, αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, καθώς αυτά τα άτομα συνήθως ενεργούσαν ως επενδυτές στη ρωσική οικονομία. Και τους εγγυηθήκαμε το απαραβίαστο των δικαιωμάτων τους στην ατομική ιδιοκτησία.

Αλλά συνέβη κάτι απρόβλεπτο – το κράτος τους κήρυξε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, συμπεριλαμβανομένου νομικού και δικαστικού πολέμου. Δημιούργησε έναν μηχανισμό για την παράνομη ιδιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, εντελώς αντίθετο με το διεθνές και το εθνικό μας δίκαιο.

Αυτό απαιτεί απάντηση. Και κατά μία έννοια υπάρχει ήδη στη νομοθεσία μας. Αυτά ονομάζονται μέτρα αντιποίνων.

Το άρθρο 1194 του Αστικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ορίζει: «Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να θεσπίσει αντίποινα (αντιποιήσεις) σε σχέση με περιουσιακά και προσωπικά μη περιουσιακά δικαιώματα πολιτών και νομικών προσώπων εκείνων των κρατών στα οποία υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί. για περιουσιακά και προσωπικά μη περιουσιακά δικαιώματα των Ρώσων πολιτών και νομικών προσώπων». Αυτός ο κανόνας πρέπει να διευρυνθεί, καθώς η κατάσχεση των περιουσιακών μας στοιχείων είναι ουσιαστικά ο τερματισμός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Ως εκ τούτου, ο κανόνας μας θα πρέπει να προβλέπει όχι μόνο τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλλοδαπών φυσικών προσώπων αλλά και τον τερματισμό τους, έτσι ώστε η επιβολή να μπορεί να κατευθύνεται υπέρ του ρωσικού κράτους, των ρωσικών νομικών προσώπων και των φυσικών προσώπων κατά της ιδιοκτησίας ξένων νομικών προσώπων από μη φιλικά χώρες. Αυτό θα απαιτήσει μια ορισμένη προσαρμογή της ρωσικής αστικής νομοθεσίας.

Η Αμερική και οι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν για τις εγκληματικές τους αποφάσεις.

Fiat justitia, et pereat world! (Ας αποδοθεί δικαιοσύνη, αν και ο κόσμος χαθεί!)».

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στο «Χ» 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ