Άγνωστοι επιτιθέμενοι σκότωσαν 40 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 33 σε επίθεση εναντίον του στρατού και αμυντικών δυνάμεων εθελοντών στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, ανέφερε την Κυριακή η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες στο χωριό Αορέμα κοντά στην πόλη Ουαχιγκούγια στη Βόρεια Περιοχή, όχι μακριά από τα σύνορα με το Μαλί, μια περιοχή όπου έχουν μεγάλη παρουσία ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος και εξαπολύουν εδώ και χρόνια επιθέσεις.

Δεν είναι σαφές ποια οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση. Σημειώνεται εννέα ημέρες αφότου ένοπλοι σκότωσαν 44 ανθρώπους στα χωριά Κουράκου και Τοντόμπι στο βόρειο τμήμα της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Δύο πραξικοπήματα μέσα σε ένα χρόνο στη Μπουκρίνα Φάσο

Έξι στρατιώτες και 34 μέλη μιας αμυντικής δύναμης εθελοντών σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση, ανέφερε η ανακοίνωση. Η κυβέρνηση έχει προτρέψει τους πολίτες να ενταχθούν στις τοπικές αμυντικές δυνάμεις στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει οκτώ χρόνια βίας στη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η αναταραχή στην Μπουρκίνα Φάσο οδήγησε σε δύο πραξικοπήματα τον περασμένο χρόνο από τον στρατό που δεσμεύθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας αλλά απέτυχε να σταματήσει τις επιθέσεις.

Η αναταραχή στην περιοχή ξεκίνησε στο Μαλί το 2012, όταν ισλαμιστές σφετερίστηκαν εξέγερση των αυτονομιστών Τουαρέγκ. Από τότε η βία επεκτάθηκε στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει παράκτιες χώρες ακόμη πιο πέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ