Μαχητικά αεροσκάφη F-16 του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανίχνευσαν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος στα νότια σύνορα της Συρίας. 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος Υποναύαρχος Όλεγκ Γκουρίνοφ ανέφερε ότι το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος εκτέθηκε στα «συστήματα στοχοποιήσεως» μαχητικών αεροσκαφών F-16 κατά τη διάρκεια περιπολίας ρουτίνας στα νότια σύνορα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Γκουρίνοφ, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης για τη Συρία, τα F16 «επηρέασαν» τα ρωσικά αεροσκάφη με τα συστήματα καθοδήγησής τους. Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015, ανατρέποντας την ισορροπία υπέρ του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η Μόσχα έκτοτε έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στη χώρα με μόνιμη αεροπορική βάση και διαθέτει επίσης ναυτική βάση.

Οι ΗΠΑ ηγούνται ενός συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους και έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία φέτος.

Ο Γκουρίνοφ έκανε επίσης νέες καταγγελίες ότι Αμερικανοί πιλότοι είχαν παραβιάσει πολλές φορές τον εναέριο χώρο της Συρίας την περασμένη ημέρα.

Οι τριβές μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών στρατιωτικών σχηματισμών στη Συρία ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους και τώρα έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο, ενώ προσφάτως είχαμε πολεμικό επεισόδιο μεταξύ ρωσικών Su-35S και αμερικανικών Predator B.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την παρουσία περίπου 900 στρατιωτών μεταξύ της βάσης Al-Tanf και πολλών πετρελαιοπηγών στη βορειοανατολική Συρία για την καταπολέμηση του ISIS.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ