Ο ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE) επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει τις «έξυπνες» βόμβες ακριβείας JDAM-ER που μπορούν να πλήξουν στόχους 72 χιλιόμετρα μακριά.

«Πρόσφατα δώσαμε πυρομαχικά ακριβείας στην Ουκρανία που έχουν εκτεταμένο βεληνεκές», δήλωσε ο πτέραρχος Τζέιμς Χέκερ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE), καθώς και της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και της Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Αφρική (AFAFRICA), σύμφωνα με το The War Zone.

«Αυτή είναι μια πρόσφατη ικανότητα που μπορέσαμε να τους δώσουμε πιθανώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».

Ο πτέραρχος Χέκερ δήλωσε ότι το JDAM-ER ενσωματώθηκε στα μαχητικά της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί και η ενσωμάτωση των αμερικανικών πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88 HARM στα μαχητικά MiG-29 Fulcrum και Su-27 Flanker της Ουκρανίας.

Ο Χέκερ τόνισε επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των JDAM-ER που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ουκρανία είναι περιορισμένος. «Έχουν αρκετά για να κάνουν λίγα χτυπήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης ότι οι «έξυπνες» βόμβες JDAM-ER δίνουν στις ουκρανικές δυνάμεις τη δυνατότητα να χτυπούν εντελώς νέους στόχους που μπορεί να είναι πέρα ​​από την εμβέλεια των υπαρχόντων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του HIMARS και του M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) που παρέχονται από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Τα κιτ των Extended-Range JDAM μπορούν να ενσωματωθούν σε μη κατευθυνόμενες βόμβες. Μόλις εκτοξευθεί, η βόμβα αναπτύσσει φτερά, επιτρέποντάς της να φτάσει και τα 72 χιλιόμετρα και τριπλασιάζοντας την εμβέλεια του αρχικού όπλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ