Με ένα απλό ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρόμησης) των 73 χλστ., τεχνολογίας της δεκαετίας του ’60, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το πρώτο γερμανικό Leopard-2Α4 των Ουκρανών κοντά στο Σεβέρσκ.

Είναι το πρώτο γερμανικής κατασκευής άρμα μάχης που καταστρέφεται στην περιοχή Ουκρανίας/Νέας Ρωσίας μετά το 1944, όταν οι σοβιετικές τεθωρακισμένες μεραρχίες ισοπέδωσαν την τελευταία μεραρχία SS των Γερμανών που εκτελούσε αγώνα οπισθοφυλακής.

Το άρμα μάχης, μαζί με άλλο ένα LEO2A4, επιχειρούσε αντεπίθεση στην περιοχή, για την κατάληψη ενός χωριού το οποίο δεσπόζει στο πεδίο της μάχης και είχε καταληφθεί από τους Ρώσους μία εβδομάδα πριν.

Στην περιοχή κινούνταν το ρωσικό τάγμα Bars-16 και μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR) και μετά τον εντοπισμό του, έκαναν βολή με ένα SPG-9 Kopyo (φορητό ΠΑΟ με τρίποδο, διαμετρήματος 73 χιλιοστών τεχνολογίας της δεκαετίες του ’60, αντίστοιχο των ελληνικών ΠΑΟ των 90 χλστ.).

Το άρμα κτυπήθηκε πλευρικά και αμέσως ανεφλέγη, αφού προφανώς διατρήθηκε η θωράκιση και εξερράγησαν τα πυρομαχικά.

H βολή έγινε με μη κατευθυνόμενο βλήμα PG-9VNT, το οποίο έχει διατρητική ικανότητα 600 χλστ. δηλαδή 60 πόντους ομοιογενούς χάλυβα.

Το δεύτερο ουκρανικό άρμα κατάφερε να διαφύγει.

Τα LEO2A4 αποδείχθηκε και στην Συρία εύκολος στόχος για τα ρωσικά αντιαρματικά το 2017 αλλά εκεί βλήθηκαν από μαχητές του ISIS με σύγχρονα Metis και Kornet-E, τα οποία είχαν αρπάξει οι ισλαμιστές από αποθήκες του συριακού Στρατού.

Φανταζόμαστε τι θα γίνει όταν εμπλακούν τα LEO1A5 στην μάχη που έχουν ακόμα λεπτότερη θωράκιση.

Και την έκταση του γερμανικού νεκροταφείου αρμάτων που θα δημιουργηθεί.

Ίσως τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν και αυτοί που το 2011 ματαίωσαν την παραλαβή των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α2 που έδιναν δωρεάν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ για να αντικαταστήσουν τα LEO1A5 και τα «αρχαία» Μ48Α5…

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι από χθες έχουν ξεκινήσει προώθηση προς Σλαβιάνσκ, ακολουθώντας πορεία νοτίως του Σεβέρσκ και βρίσκονται σε απόσταση 23 χλμ. από την πόλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ