Καμία διάθεση συνεννόησης δεν φαίνεται να έχει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έναντι των ΗΠΑ. Αντίθετα μάλιστα, από τις δηλώσεις, πέρασε στις πράξεις, διορίζοντας έναν ορκισμένο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών, ως υπουργό άμυνας της Κίνας.

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού, ο οποίος ορίστηκε την Κυριακή ως νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας, είναι ο επικεφαλής της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) με τη βοήθεια του Κρεμλίνου, μια απόφαση που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να του επιβάλουν κυρώσεις για την απόκτηση όπλων από τη Ρωσία. Μιλάμε για προσωπικές κυρώσεις!

Ο διορισμός του όπως ήταν λογικό, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στην Ουάσινγκτον.

Ως διευθυντής του Προγράμματος εκσυγχρονισμού του στρατού της Κίνας, ο Λι Σανγκφού, συμπεριλήφθηκε ονομαστικά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2018 για την αγορά 10 πολεμικών αεροσκαφών Su-35 το 2017 και εξοπλισμού που σχετίζεται με το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 από τον κύριο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, Rosoboronexport.

Έπειτα από τις επιθετικές δηλώσεις του κινέζου προέδρου και του νέου υπουργού εξωτερικών της Κίνας, ο διορισμός του στρατηγού ο οποίος είναι στόχος των αμερικανών, μόνο προσέγγιση δεν προοιωνίζει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ