Οι υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius και ο Νορβηγός ομόλογός του Bjørn Arild Gram, υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης των υποβρυχίων T-212CD.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο Κίελο στις 12 Σεπτεμβρίου. Γερμανία και Νορβηγία έχουν υπογράψει σύμβαση ύψους € 5,5 δισεκατομμυρίων για τη ναυπήγηση έξι T-212CD, δύο για τη Γερμανία και τέσσερα για τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, το πρώτο υποβρύχιο θα παραδοθεί στη Νορβηγία το 2029, ενώ το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο αναμένεται να παραδοθεί το 2032.

Τα υποβρύχια T-212CD θα είναι μεγαλύτερα, σε σχέση με τα T-212A, ενώ θα ενσωματώνουν έντονα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους (Stealth).

Ο λόγος που τα T-212CD είναι μεγαλύτερων διαστάσεων είναι η υιοθέτηση μεγαλύτερου εξωτερικού κελύφους, προκειμένου να μειωθεί το ίχνος σόναρ του υποβρυχίου. Ένας άλλος λόγος είναι η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας σε όπλα και η αύξηση του χρόνου παραμονής στη θάλασσα.

Εξωτερικά, η σχεδίαση των T-212CD θα διαφέρει από τα συμβατικά υποβρύχια, καθώς έχουν επιλεγεί ευθείες επιφάνειες, ως μέσω μείωσης του ίχνους σόναρ (η ίδια αρχή χρησιμοποιείται και στη σχεδίαση των αεροσκαφών Stealth).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ