Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις θα παραστεί στη «Σύνοδο κορυφής για την παγκόσμια ειρήνη» που διοργανώνει η Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στις 3 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά την αναφορά ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιθανόν να μην παραστεί λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Η συμμετοχή της Χάρις, παρά την απουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα παρευρεθεί σε πολιτική εκδήλωση με αστέρες του Χόλιγουντ, δείχνει τις αδιάκοπες πολιτικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Χάρις θα υπογραμμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» βασισμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Παράλληλα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα παραστεί επίσης στη σύνοδο, όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και την παραβίαση των αρχών της διεθνούς ασφάλειας.

Η δήλωση της Κίνας ότι η χώρα της δεν θα παραστεί στη σύνοδο λόγω μη ικανοποίησης των όρων που απαιτούσε, προσθέτει μια ακόμη διάσταση στην ήδη πολυσύνθετη γεωπολιτική σκακιέρα.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ