Στους 15 μήνες που συνεχίζεται η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 47.000 Ρώσοι στρατιωτικοί χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν οι απώλειες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ουκρανικής αντεπίθεσης.

Αυτό αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι ιστότοποι Meduza και Mediazona.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο αριθμός των απωλειών με πιθανότητα 95%, βρίσκεται μεταξύ των 40 και 55 χιλιάδων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την πλεονάζουσα θνησιμότητα το 2022.

Οι απώλειες αυτές είναι τρεις φορές μεγαλύτερες, από τις απώλειες του σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν που διήρκεσε 10 χρόνια και εννέα φορές μεγαλύτερες από τις απώλειες του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία 1994-1996, επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα.

Οι δημοσιογράφοι μαζί με τον ερευνητή της πλεονάζουσας θνησιμότητας Ντμίτρι Κόμπακ, ανέλυσαν το μητρώο κληρονομικών υποθέσεων και τα στατιστικά στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rostat), τα οποία έδειξαν απότομη άνοδο του αριθμού των θανόντων ανδρών νεαρής ηλικίας από το 2022.

Η πλεονάζουσα «στρατιωτική» θνησιμότητα το 2022 ήταν 24.000 άτομα σύμφωνα με μια μέθοδο υπολογισμού και 25.000 σύμφωνα με μία δεύτερη μέθοδο υπολογισμού, αναφέρεται στην έρευνα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο στις 27 Μαΐου του 2023 ( δηλαδή πριν την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης) ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν έφθασε τις 47.000, ισχυρίζονται οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους βαριά τραυματίες στρατιωτικούς, τους απολυθέντες από τον στρατό, ο συνολικός αριθμός μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τα 125.000 άτομα. Στον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται εν μέρει οι αγνοούμενοι, αλλά δεν υπολογίζονται οι Ρώσοι που είναι σε αιχμαλωσία.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC και ο ιστότοπος Mediazona κάνουν την δική τους καταγραφή για τις ρωσικές απώλειες. Σύμφωνα με την τελευταία τους καταγραφή στις 7 Ιουλίου του 2023 είχαν ταυτοποιηθεί τα ονόματα 27.400 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός των απωλειών είναι πιθανότατα δύο φορές μεγαλύτερος. Οι δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι οι ανεπανόρθωτες απώλειες της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και όσους έχουν τεθεί εκτός μάχης λόγω βαρύτατων τραυματισμών, μπορεί να φθάνουν τους 247.000 ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σήμερα για την έρευνα, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

«Σταματήσαμε να παρακολουθούμε το μέσο Meduza, γι αυτό δεν γνωρίζουμε για ποιο θέμα γίνεται λόγος» δήλωσε ο Πεσκόφ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

Στο διευκρινιστικό ερώτημα, αν το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η εκτίμηση αυτή για τις απώλειες ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο Πεσκόφ απάντησε ως εξής: «Αριθμούς για τις απώλειες δίνει το υπουργείο Άμυνας και είναι οι μόνοι που έχουν τέτοια αρμοδιότητα».

Η Ουκρανία επίσης δεν αποκαλύπτει τις δικές της απώλειες στον πόλεμο. Την άνοιξη με βάση τα έγγραφα του Πενταγώνου που είδαν το φως της δημοσιότητας έγινε γνωστό ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού εκτιμούσε ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού έφθαναν τους 15.500-17.500 νεκρούς και τους 109.000-113.000 τραυματίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ