Σε μία πρωτοφανή παραδοχή προχώρησε ο Διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, πτέραρχος James Hecker, ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών και πως σε λίγο οι χώρες του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να ξεμένουν λόγω της τεράστιας στρατιωτικής βοήθειας που έχουν προσφέρει στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Μάλιστα χαρακτήρισε το απόθεμα ως «επικίνδυνα χαμηλό»!

Ποτέ μέχρι σήμερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ένας τόσο υψηλά ιστάμενος Αμερικανός αξιωματούχος δεν τόλμησε να παραδεχτεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα πρόσθεσε πως “πιθανότατα δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, τουλάχιστον όχι σύντομα».

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έστειλε ένα τεράστιες ποσότητες όπλων και τακτικού εξοπλισμού για να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της χώρας ενάντια στη Ρωσία.

Αυτό περιελάμβανε 359 άρματα μάχης, 629 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 8.214 αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν περισσότερους από 2.000 πυραύλους Stinger στην Ουκρανία, ένα όπλο που το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει αγοράσει από το 2005 περίπου.

Το Πεντάγωνο αντιμετώπισε επίσης πρόβλημα να καλύψει τις ανάγκες σε βλήματα Πυροβολικού.

Ένας πρώην πεζοναύτης, ο Mark Cancian, είπε στο CBS ότι, «η Ουκρανία χρησιμοποιεί περίπου τόσα σε ένα μήνα όσα μπορούμε να παράγουμε εμείς [οι Ηνωμένες Πολιτείες] σε ένα χρόνο»!

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Υπουργείο Άμυνας υπέδειξε ένα σχέδιο για την αναπλήρωση των επιπέδων όπλων. Εκείνη την εποχή είχαν υπογραφεί συμβάσεις αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των αποθεμάτων.

Όλα αυτά σημαίνουν πως η Ουκρανία πιέζεται να παράξει άμεσα σημαντικά αποτελέσματα στα πεδία των μαχών καθώς εάν αυτό δεν το πράξει μέχρι το φθινόπωρο όπου εκ νέου η περίφημη ουκρανική λάσπη θα φέρει παύση επιχειρήσεων, οι δυτικές χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στο να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν.

Ο Αμερικανός πτέραρχος δεν εξέφρασε προσωπική άποψη και σίγουρα δεν μίλησε τυχαία…

Ίσως και γι’ αυτό σήμερα οι Ουκρανοί προχώρησαν σε ένα εντυπωσιακό χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας, το οποίο σε επίπεδο εντυπώσεων σίγουρα έχει μία υψηλή συμβολική αξία, αλλά μένει να φανεί τι ζημιές έχουν προκληθεί στη γέφυρα ώστε να αποτελεί αυτό το περιστατικό και μία σπουδαία τακτική επιτυχία.

Αν μάλιστα οι Ουκρανοί σε αυτό το σημείο είχαν πλησιάσει στο οριο γραμμής της Κριμαίας η ανατίναξη της γέφυρας θα αποκτούσε διαστάσεις στρατηγικής επιτυχίας.

Όμως αυτό δε συμβαίνει και οι Ουκρανοί απέχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα από το όριο γραμμής της χερσονήσου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ