Η ισραηλινή Elbit Systems, ανακοίνωσε ότι στις 3 Αυγούστου παραδόθηκαν στη Δανία τα πρώτα πυροβόλα ATMOS και τα πρώτα ρουκετοβόλα PULS.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο η Δανία προχώρησε στην προμήθεια 19 τροχοφόρων πυροβόλων ATMOS, των 155 χιλιοστών, και οκτώ ρουκετοβόλων PULS, με συνολικό κόστος $ 252 εκατομμύρια.

Οι παραδόσεις του συνόλου των συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2024. Η προμήθεια εντάσσεται στο πρόγραμμα αντικατάστασης των 19 γαλλικών πυροβόλων CAESAR που η Δανία παραχώρησε στην Ουκρανία καθώς και τις ενίσχυσης των δυνατοτήτων κρούσης του Στρατού της Δανίας.

Το ATMOS μεταφέρει 36 πυρομαχικά, επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40 χιλιόμετρα και μέγιστο ρυθμό βολής έξι πυρομαχικά το λεπτό.

Το PULS (τροχοφόρο όχημα 6 x 6) μπορεί να δεχθεί διαφορετικά πυρομαχικά ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Μπορεί να ενσωματώσει δύο κάλαθους με 18 σωλήνες έκαστος (ρουκέτες Accular των 122 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 35 χιλιομέτρων) ή με 10 σωλήνες έκαστος (ρουκέτες Accular των 160 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων).

Επίσης μπορεί να δεχθεί δύο κάλαθους των δύο θέσεων έκαστος για τα βλήματα EXTRA, μέγιστου βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων, ή δύο κάλαθους μιας θέσης έκαστος για βλήματα Predator Hawk, μέγιστου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ