Ένα περίεργο όσο και ανησυχητικό συμβάν σημειώθηκε σήμερα στην Υπερδνειστερία, τη στενή λωρίδα γης που βρίσκεται μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας και συνιστά defacto κράτος.

Ένα drone κτύπησε ένα ρωσικό μεταφορικό ελικόπτερο του Στρατού το οποίο βρισκόταν σε βάση που διατηρεί η Ρωσία στην περιοχή.

Το 2006 σε δημοψήφισμα που έγινε στην περιοχή το  93,1% των κατοίκων τάχθηκαν  υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους   από τη Μολδαβία και της ένωσής τους  με τη Ρωσία. Η Μολδαβία, από την άλλη πλευρά θεωρεί την  περιοχή αυτή έκτασης μόλις 4.163 τ.χλμ. δικό της έδαφος,

Η επίθεση, στο παροπλισμένο κατ΄άλλους ελικόπτερο σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση του ρωσικού Στρατού. Η Ρωσία διατηρεί στο κράτος αυτό μια δύναμη περίπου 1.500 στρατιωτών οι οποίοι σύμφωνα με τη Μόσχα έχουν καθήκοντα ειρηνευτικής δύναμης.

Η Μόσχα απέδωσε το κτύπημα σε ουκρανικό drone, ενώ το Κισινάου υποστηρίζει ότι πρόκειται για ενέργεια προβοκάτσιας από τη Μόσχα με στόχο την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ εντός του 2024.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει  χρησιμοποιήσει το έδαφος της Υπερδνειστερίας για την πραγματοποίηση επιθέσεων στην Ουκρανία, αλλά η περιοχή απέχει μόλις 100 χλμ. από την Οδησσό και η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ με την φημολογούμενη αποστολή γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία για την υπεράσπιση του πόλης.

Την ίδια ώρα με πυρετώδεις ρυθμούς πραγματοποιούνται δύο έργα στην Ρουμανία τα οποία σχετίζονται άμεσα με την επικείμενη  εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.  

Το πρώτο είναι ο Μολδαβικός αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Θα διατρέχει τη Ρουμανία από νότο προς βορρά και μέσω Πλοϊέστι, Μπουζάου, Φοσκάνι, Μπακάου και Πασκάνι θα καταλήγει στην Ουκρανία.

Ο αυτοκινητόδρομος μήκους 450 χλμ. περίπου θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2024 ή και νωρίτερα. Στόχος του η μεταφορά εφοδίων προς την Ουκρανία.

Το δεύτερο είναι η μεγάλη στρατιωτική βάση, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη που κατασκευάζει το ΝΑΤΟ επίσης στην Ρουμανία,.

Η  κατασκευή της βάσης, με κόστος κατασκευής 2,5 δισ. ευρώ ξεκίνησε τις προηγούμενες ήμερες και θα επεκτείνει την 57η αεροπορική βάση της ρουμανικής Αεροπορίας Mihail Kogălniceanu.

Η βάση θα έχει έκταση 2.800 εκτάρια και συνολική περίμετρο 30 χιλιόμετρα. Η βάση θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και τις οικογένειές τους.

Η βάση στην κομητεία Constanța θα είναι εξοπλισμένη με διαδρόμους, υπόστεγα για αεροσκάφη, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ανάπτυξης όπλων, καυσίμων και λιπαντικών, εκπαιδευτικό εξοπλισμό, σχολεία, νηπιαγωγεία, καταστήματα και νοσοκομείο.

Η  κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα είναι έτοιμος στα τέλη του έτους, όσο και η κατασκευή της βάσης στη Ρουμανία, έρχονται σε πλήρη  σύνδεση  με τις δηλώσεις Μακρόν περί αποστολής γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία,. Οποιαδήποτε μετακίνηση και ανεφοδιασμός τους θα γίνεται μέσω Ρουμανίας.

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο βέβαια οέτσι ούτε τυχαίες είναι και οι δηλώσεις Μακρόν, τις οποίες έκανε μεν πριν λίγες ημέρες αλλά όπως φαίνεται ο σχεδιασμός είναι ήδη προετοιμασμένος από τα τέλη του 2023. Απλά τώρα επιλέχθηκε να γίνουν οι δηλώσεις.

Το συμβάν στην Υπερδνειστερία απλά έρχεται να περιπλέξει ακόμη πιο πολύ τα πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ