Η Ρωσία φέρεται να έχει παραδώσει στη Χεζμπολάχ υπερηχητικούς πυραύλους P-800 Oniks όπως αναφέρει το Reuters. Όπως λέει το ειδησεογραφικό πρακτορείο η παράδοση των πυραύλων στην φιλοϊρανική οργάνωση  έγινε μέσω Συρίας.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις οι οποίες διατηρούν μια ναυτική και μια αεροπορική βάση στη Συρία (Ταρτούς και Χμειμίμ) έχουν ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους  σε καίριες θέσεις στο πλαίσιο του ρωσικού δόγματος A2/AD (Αντιπρόσβαση/Απαγόρευση Περιοχής) έχοντας δημιουργήσει ένα «θόλο» από πυραύλους μεγάλης εμβέλειας S-400/P-800 μέσω του οποίου μπορούν να απαγορεύσουν την παρουσία άλλων αεροναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να έχουν παραδώσει πυραύλους Ρ-800 που ήδη βρίσκονται στην Συρία ή να έχουν φέρει άλλους καθώς οι δυνάμεις στη Συρία ανεφοδιάζονται διαρκώς με πτήσεις ρωσικών μεταφορικών αεροσκαφών.

Εάν έχει γίνει δυνατή η μεταφορά τέτοιων πυραύλων στο νότιο Λίβανο προφανώς πρόκειται για μια ακόμη αποτυχία του Ισραήλ στο επίπεδο των πληροφοριών, καθώς διατηρεί ένα έντονο δίκτυο επιτήρησης στη Συρία, προσβάλλοντας όλα τα φορτία όπλων που έρχονται από το Ιράν.

Όπως αναφέρει το Reuters: «Οι ισχυροί ρωσικοί πύραυλοι κατά των πλοίων που απέκτησε η Χεζμπολάχ της δίνουν τα μέσα για να υλοποιήσει την  απειλή του ηγέτη της κατά των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και υπογραμμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους οποιουδήποτε περιφερειακού πολέμου, λένε πηγές που γνωρίζουν το οπλοστάσιο της ομάδας.»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah προειδοποίησε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι «η Χεζμπολάχ  επιφυλάσσει κάτι για τα αμερικανικά πλοία που αναπτύχθηκαν στην περιοχή από τότε που ξέσπασε πόλεμος τον περασμένο μήνα μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ, ταράζοντας την ευρύτερη Μέση Ανατολή.»

Δύο πηγές στο Λίβανο που γνωρίζουν το οπλοστάσιο της οργάνωσης  που υποστηρίζεται από το Ιράν αναφέρονται στις πολύ βελτιωμένες δυνατότητες πυραύλων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πυραύλου P-800  Oniks  ή Yakhont με βεληνεκές 300 χλμ.

Η Ουάσιγκτον λέει ότι η ναυτική της ανάπτυξη στη Μεσόγειο – που περιλαμβάνει δύο αεροπλανοφόρα και τα υποστηρικτικά πλοία τους – στοχεύει να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης αποτρέποντας το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει ομάδες όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο Νασράλα είπε σε ομιλία του την Παρασκευή ότι τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο «δεν μας τρομάζουν και δεν θα μας τρομάξουν».

https://twitter.com/shiningworld8/status/1722557464422608923?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1722557464422608923%7Ctwgr%5E7dd16b5279766be5e5eb7c626bbbbdb0c6ae9d54%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.godlikeproductions.com%2Fforum1%2Fmessage5571875%2Fpg1

«Έχουμε προετοιμαστεί για τους στόλους με τους οποίους μας απειλείτε», είπε.

Μία από τις πηγές είπε ότι οι αντιπλοϊκές ικανότητες της Χεζμπολάχ είχαν αναπτυχθεί πάρα πολύ από το 2006, όταν η οργάνωση έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορούσε να χτυπήσει ένα πλοίο στη θάλασσα χτυπώντας ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου με το Ισραήλ.

«Υπάρχει το Yakhont και φυσικά υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από αυτό», είπε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά εννοώντας προφανώς τον κινεζικό C 802 και του ιρανικού αντιγράφου του τον πύραυλο Noor.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ