«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πλέον χρήματα για να στηρίξουν την Ουκρανία και δεν υπάρχει χρόνος για να εγκρίνουν περισσότερη βοήθεια» παραδέχτηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν.

«Έως και το 90% των χρημάτων που διαθέτει η Ουάσιγκτον για βοήθεια στην Ουκρανία δαπανάται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η εν λόγω βοήθεια δαπανάται «προς όφελος των αμερικανικών επιχειρήσεων, των τοπικών κοινοτήτων και της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανικής βάσης των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής.

Σημείωσε ότι εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία, θα ωφελήσει Αμερικανούς και επιχειρήσεις, καθώς και συμμάχους και εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαφορετικά, η Μόσχα, η Τεχεράνη και το Πεκίνο θα κερδίσουν, παρατήρησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος συμπληρωματικής χρηματοδότησης της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Δεν υπάρχει «μαγικό δοχείο» από το οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια για να στηρίξουν την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα «σαφές σχέδιο» για την ανάπτυξη της Ουκρανίας, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς η χώρα θα γίνεται αυτοσυντηρούμενη, δεν θα υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί η βοήθεια των ΗΠΑ στο σημερινό της επίπεδο.

Τον Νοέμβριο, η Washington Post ανέφερε ότι η πλειονότητα της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δαπανάται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τον Οκτώβριο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν μπορεί να συμφωνήσει για πρόσθετη βοήθεια για το Κίεβο, χωρίς την οποία το Πεντάγωνο δεν θα είναι σε θέση να στείλει πακέτα στρατιωτικών προμηθειών από το 2024.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές πιστεύουν ότι απόφαση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία δεν θα ληφθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2024.

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν τον χρόνο αντίπαλο και όχι σύμμαχο της Ουάσιγκτον.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι καθώς το έδαφος παγώνει προς τα τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο, αυτό θα διευκολύνει τις ρωσικές δυνάμεις να κινηθούν.

Οπότε ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ