ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν χαιρετίζει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ερυθραίας από τη βόρεια Αιθιοπία

Ήταν αναγκαία για την βιώσιμη ειρήνη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ερυθραίας από τη βόρεια Αιθιοπία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Σάββατο με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «χαιρέτισε αυτήν την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ειρήνης στη βόρεια Αιθιοπία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Νεντ Πράις.

Χαρακτήρισε «σημαντική πρόοδο» την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Αντίς Αμπέμπα και των ανταρτών της επαρχίας Τιγκράι, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική. Η συμφωνία αποσκοπεί στον τερματισμό των πολύνεκρων εχθροπραξιών εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προβλέποντας την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των δυνάμεων που δεν προέρχονται από το Τιγκράι, παράλληλα με τον αφοπλισμό των ανταρτών.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Ερυθραίας δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη βόρεια Αιθιοπία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, που συμμετείχε στις συνομιλίες στην Πρετόρια, στην ειρηνευτική διαδικασία. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ορόμια, μια άλλη περιφέρεια της Αιθιοπίας όπου κλιμακώνονται οι συγκρούσεις.

Ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην επαρχία Τιγκράι έχει εκτοπίσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια Αιθίοπες και έχει υποχρεώσει εκατοντάδες χιλιάδες να λιμοκτονούν λόγω και της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή.

Το Κέρας της Αφρικής, και ειδικότερα η Αιθιοπία, περιλαμβάνονται στους εταίρους που αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ, την ώρα που η Κίνα προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ στην Αντίς Αμπέμπα.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV