«Καμπανάκι» NATO: «Η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες δυτικές υποδομές» λέει ο Γ.Στόλτενμπεργκ

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους

Στο νέο στρατηγικό δόγμα του που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ περιγράφει την Κίνα ως μια πρόκληση στα «συμφέροντα, στην ασφάλεια και στις αξίες» της Συμμαχίας.

«Οι δυτικές χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην δημιουργήσουν νέες εξαρτήσεις από την Κίνα καθώς αποκόβονται από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στο Κίεβο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Βλέπουμε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές μας, εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανικούς τομείς-κλειδιά», είπε, στη διάρκεια επίσκεψης στην Ισπανία.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των υποδομών τους.

«Οι κινεζικές σπάνιες γαίες βρίσκονται παντού, περιλαμβανομένων των τηλεφώνων, των αυτοκινήτων, και του στρατιωτικού εξοπλισμού μας», είπε. «Δεν μπορούμε να δώσουμε σε απολυταρχικά καθεστώτα οποιαδήποτε ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες μας και να μας υπονομεύσουν» συμπλήρωσε.

Στο νέο στρατηγικό δόγμα του που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ περιγράφει την Κίνα ως μια πρόκληση στα «συμφέροντα, στην ασφάλεια και στις αξίες» της Συμμαχίας, ως μια οικονομική και στρατιωτική δύναμη που παραμένει αδιαφανής σχετικά με τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική συσσώρευσή της.

Το έγγραφο αντικατοπτρίζει μια αλλαγή. Η προηγούμενη στρατηγική του ΝΑΤΟ από το 2010 δεν ανέφερε το Πεκίνο, το οποίο θεωρείτο τότε κυρίως ως ένας καλός εμπορικός εταίρος και βιομηχανική βάση στη Δύση.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV