Στα ύψη η πολεμική ετοιμότητα στα Στενά της Ταϊβάν – Μυστήριο με το αεροσκάφος της Ν.Πελόζι

Μεγάλα γυμνάσια και συγκέντρωση δυνάμεων

Η Κίνα «θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας αναφερόμενος στην Ταϊβάν, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την νήσο ενώ μυστήριο εκτυλίσσεται εδώ και λίγη ώρα με το αεροσκάφος που μεταφέρει την Ν.Πελόζι ειδικά εν μέσω απειλών περί ικανότητας κατάρριψής του.

Το κλίμα είναι τεταμένο στον Ινδο-Ειρηνικό, με τις ΗΠΑ και την Κίνα, να ενισχύουν τη στρατιωτική τους δύναμη γύρω από τα στενά της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στα ανοιχτά της επαρχίας Φουτζιάν, απέναντι από την Ταϊβάν με την νησιωτική χώρα να έχει ξεκινήσει επίσης εκτεταμένα γυμνάσια.

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Σεν Τζίνκε δήλωσε σε στρατιωτική αεροπορική επίδειξη ότι η πολεμική αεροπορία διαθέτει πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών που μπορούν να κυκλώσουν «το πολύτιμο νησί της πατρίδας μας».

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, τρίτη στη σειρά αντικατάστασης του Αμερικανού προέδρου εάν χρειαζόταν αυτό, άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ασία.

Δεν ανέφερε την Ταϊβάν, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι εικασίες για επίσκεψή της εκεί, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις εντάσεις ενώ πλέον μυστήριο έχει προκληθεί με το αεροσκάφος της καθώς μία περίεργη κίνηση πριν από λίγα λεπτά δίνει τροφή για ποικίλα σχόλια.

Το αεροσκάφος λοιπόν που την μετέφερε είχε σταματήσει στην Χαβάη για ανεφοδιασμό. Απογειώθηκε πριν από περίπου 1 ώρα, αλλά πριν από 40 λεπτά «εξαφανίστηκε» από τα ραντάρ.

Η πορεία του αεροσκάφους της Πελόζι

Πλέον, όλοι περιμένουν που θα εμφανιστεί, δηλαδή που ακριβώς θα πάει η Πελόζι. Εάν πάντως έκανε αυτή την κίνηση για να φτάσει μέχρι την Ταϊβάν, τότε η κλιμάκωση στην σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα είναι εκρηκτική.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν κάνει την επίσκεψη η Πελόζι, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης του Υπουργείου Άμυνας που υπονοούσε ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ως απάντηση.

«Η κινεζική ενδοχώρα θα δώσει σίγουρα έναν σκληρό αγώνα μέχρι το τέλος για να αποτρέψει την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε κλιμάκωση», δήλωσε ο Χου Σιτζίν, ένα από τα «γεράκια» και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν «πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι η κόκκινη γραμμή είναι μια γραμμή υψηλής τάσης που δεν μπορούν να πατήσουν», είπε ακόμα.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν εκτενώς για την Ταϊβάν την Πέμπτη σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Ο Κινέζος Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Αμερικανό ομόλογό του πόσο μεγάλο πρόβλημα θα ήταν η Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν και ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Σι ότι η Πελόζι παίρνει τις δικές της αποφάσεις και ότι δεν μπορεί αυτός να ελέγξει έναν άλλο κλάδο της κυβέρνησης.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV