Οι Ρώσοι απέκρουσαν «τρελή» επίθεση των Ουκρανών στο Φιδονήσι – Καταρρίφθηκαν 13 UAV

Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αναχαίτισαν όλα τα βλήματα

Σε ρωσικό έλεγχο παραμένει το Φιδονήσι, κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας, στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο καταλήφθηκε από τη Μόσχα κατά την έναρξη της εισβολής.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέκρουσε μια «τρελή» απόπειρα των δυνάμεων του Κιέβου να ανακαταλάβουν το Φιδονήσι. Το μικρό νησί έγινε διάσημο από την πρώτη μέρα του πολέμου, όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί απέρριψαν το αίτημα ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν. Ένας εξ αυτών μάλιστα απάντησε στους Ρώσους να «πάνε να γαμ…»

Πέραν της συμβολικής, το νησί έχει και στρατηγική σημασία λόγω της θέσης του στα ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, η οποία παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος.

Η Μόσχα έχει ισχυριστεί ξανά στο παρελθόν ότι απέτρεψε προσπάθειες προσέγγισης των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά αυτή που ανέφερε σήμερα φαίνεται να διακρίνεται από την έκταση των μέσων που κινητοποιήθηκαν.

«Τη (Δευτέρα) 20 Ιουνίου στις 5 π.μ., το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια ακόμη τρελή προσπάθεια να καταλάβει το Φιδονήσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι Ουκρανοί «σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μαζικά πλήγματα με πυροβολικό (…) προτού κάνουν απόβαση και καταλάβουν» το νησί.

Ο αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι 15 επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία μετείχαν στην επιδρομή από αέρος. Την ίδια ώρα, συστοιχίες εκτοξευτήρων πυραύλων και ολμοβόλων που εξαπέλυσαν πυρά προς το νησί.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι αναχαίτισε όλα τα βλήματα και κατέρριψε τα drone

Ωστόσο, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αναχαίτισαν όλα τα βλήματα και κατέρριψαν 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «αναγκάζοντας τον εχθρό να εγκαταλείψει οποιαδήποτε απόβαση στο Φιδονήσι», είπε ο Κονασένκοφ.

Πρόσθεσε ότι ρωσικά ραντάρ εντόπισαν στην περιοχή του νησιού ένα αμερικανικό drone παρατήρησης RQ-4 «Global Hawk».

Οι δηλώσεις του Κονασένκοφ δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αποτυχία αυτή οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σήμερα οι αρχές στην Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, δήλωσαν ότι μία από αυτές τις υποδομές εξακολουθούσε να καίγεται. Επτά άτομα αγνοούνται.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV