Κογκρέσο: «Στείλτε άμεσα M1A2 Abrams SEPv3 στην Πολωνία»

Όσο περνούν οι μήνες καθίσταται σαφές πως οι Αμερικανοί έχουν «στήσει» μία ανύπαρκτη κρίση στην Ουκρανία με την βοήθεια των ΜΜΕ τα οποία και ελέγχουν απόλυτα.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζητούν από το Υπουργείο Άμυνας να επισπεύσει την πώληση και παράδοση 250 προηγμένων αμερικανικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, τα M1A2 Abrams έκδοσης SEPv3, για να ενισχύσει την «ανατολική πλευρά του NATO».

«Η επίσπευση της παροχής των αρμάτων μάχης, ειδικά καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία, θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα τόσο στο NATO όσο και στο Κρεμλίνο», αναφέρεται στην επιστολή που έστειλαν τα μέλη του Κογκρέσου στον αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Η Πολωνία, χάρη στην τοποθεσία της στα δυτικά της Ουκρανίας, θα μπορούσε να ενισχύσει την ουκρανική άμυνα και την αποτρεπτική στάση του NATO.

Αλλά η κίνηση να σταλούν άρματα μάχης Abrams μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική από κάποια άποψη, καθώς η στρατιωτική κατάταξη της Global Firepower αναφέρει ότι η Ρωσία διαθέτει έως και 12.000 άρματα μάχης. 

Ωστόσο, έχει μεγαλύτερη σημασία η εμβέλεια και η ανάλυση των αισθητήρων των τανκς και η ακρίβεια των όπλων τους, παρά ο μεγάλος αριθμός τους.

Μια αριθμητικά κατώτερη δύναμη αρμάτων μάχης θα μπορούσε να επικρατήσει έναντι μιας μεγαλύτερης δύναμης εάν διαθέτουν ακριβή και μεγάλης εμβέλειας θερμικά σκοπευτικά και αισθητήρες.

Σε αυτή την περίπτωση, ένας μικρός αριθμός τανκς θα μπορούσε να στοχεύσει και να καταστρέψει μια μεγαλύτερη αντίπαλη δύναμη σε βεληνεκές χωρίς να εντοπιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Πολέμος του Κόλπου, κατά τον οποίο τα άρματα μάχης Abrams κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό ιρακινών T-72.

Προφανώς στους Αμερικανούς τους αρέσει να αυτοκοροϊδεύονται ή να δημιουργούν «ηθικό» στις δυτικές κοινωνίες για το ενδεχόμενο μίας γενικής σύρραξης.

Από αυτή την άποψη, οι αναλυτές πρέπει να εξετάσουν πόσα από τα 12.000 άρματα μάχης της Ρωσίας έχουν εκσυγχρονιστεί, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν ή να αντιμετωπίσουν τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης M1A2 Abrams των Ηνωμένων Πολιτειών που επιχειρούν στην Πολωνία.

Πόσα ρωσικά άρματα μάχης είναι αναβαθμισμένα T-72 ή T-90 και τι είδους βεληνεκές και ανάλυση έχουν οι αισθητήρες τους; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί κάλλιστα να καθορίσει ποιος θα επικρατήσει σε μια μάχη με τανκς ανάμεσα σε Πολωνία-NATO και Ρωσία.

«Η ενίσχυση του εξοπλισμού της Πολωνίας με το υπερσύγχρονο τανκ M1A2 θα χρησίμευε για να αντικαταστήσει τα όπλα σοβιετικής εποχής που υπάρχουν ακόμα στις πολωνικές δυνάμεις. Έτσι, θα ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ», αναφέρει η επιστολή.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV