Ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν: Παραβιάσεις από 39 κινεζικά μαχητικά καταγγέλλει η Ταϊπέι

Η Ταϊβάν ανέφερε χθες τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο παραβίαση της ζώνης αντιαεροπορικής της άμυνας, από την Αεροπορία της Κίνας, με το υπουργείο Άμυνας της να ανακοινώνει ότι μαχητικά αεροσκάφη άμεσης επιφυλακής απογειώθηκαν αναχαιτίζοντας 39 κινεζικά μαχητικά στην τελευταία κλιμάκωση της έντασης, μεταξύ του Πεκίνου και της Ταϊπέι.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δική της περιοχή. Η Ταϊπέι, έχει διαμαρτυρηθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, σχετικά με επαναλαμβανόμενες αποστολές της κινεζικής Αεροπορίας, κοντά στο νησί που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι πτήσεις των κινεζικών μαχητικών καταγράφονται συχνά στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ζώνης Εναέριας Αναγνώρισης της Ταϊβάν (ADIZ) κοντά στα νησιά Πράτας που ελέγχονται από την Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας που πραγματοποιούνται σε μικρή απόσταση από περιοχές που ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ως έναν πόλεμο «γκρίζας ζώνης» που έχει σχεδιαστεί για να εξαντλήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, προκαλώντας συχνά την ταχεία αντίδρασή τους, αλλά και προκειμένου το Πεκίνο να ελέγξει το βαθμό αντίδρασης των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν.

Οι παραβιάσεις της ADIZ και οι συμμαχικές ασκήσεις

Η τελευταία αποστολή της κινεζικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε από 34 μαχητικά αεροσκάφη, τέσσερα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν. Τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν σε μία περιοχή στα βορειοανατολικά των Πράτας, σύμφωνα με ένα χάρτη που παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη της, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση της αποστολής των κινεζικών μαχητικών, ενώ έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, προκειμένου να εποπτεύονται οι κινήσεις των κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών. Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από την Κίνα, η οποία έχει στο παρελθόν ανακοινώσει ότι παρόμοιες ενέργειες αποτελούν ασκήσεις, που έχουν ως στόχο την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το κίνητρο της Κίνας για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, αμερικανικές και ιαπωνικές ναυτικές δυνάμεις διεξάγουν ασκήσεις στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Πρόκειται για μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και θαλάσσια ύδατα στα ανατολικά της Ταϊβάν.

Ο Στόλος Ειρηνικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, ότι στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή, λαμβάνουν μέρος δυο ναυτικές μονάδες αεροπλανοφόρων «που πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις για τη διατήρηση και την προστασία μιας ανοιχτής περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού».

Η μεγαλύτερη πρόκληση από τον Οκτώβριο

Η Ταϊβάν είχε αναφέρει τις πτήσεις 148 αεροσκαφών της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας στο νότιο και στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας της, στη διάρκεια ενός τετραημέρου, που άρχισε την 1η Οκτωβρίου, που εορτάζεται από το Πεκίνο, η Εθνική Ημέρα της Κίνας. Επίσης, αναφέρει σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις από την Κινεζική Πολεμική Αεροπορία στην ADIZ από τότε, αλλά ο χθεσινός αριθμός των αεροσκαφών, ήταν ο μεγαλύτερος μέσα σε μία ημέρα, από τις πτήσεις των κινεζικών αεροσκαφών τον Οκτώβριο.

Δεν έγινε χρήση οπλικών συστημάτων και βολών και τα κινεζικά αεροσκάφη δεν πέταξαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, αλλά στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της, μία ευρύτερη περιοχή που επιτηρεί η Ταϊβάν, προκειμένου να έχει μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης απέναντι στις οποιασδήποτε απειλές.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV