Ισραήλ: Πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν συνεργασία με την Άγκυρα και εναλλακτική για EastMed

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα έδαφος για περιφερειακή συνεργασία που να περιλαμβάνει την Τουρκία»

Άσχημες είναι για την Ελλάδα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» στο Ισραήλ που ζητούν επαναπροσέγγιση με την Τουρκία και να υπάρξει μία εναλλακτική λύση για τον EastMed, δηλαδή ένας αγωγός που θα διέρχεται από το τουρκικό έδαφος.

Ο ισραηλινός Τύπος υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε νέες εναλλακτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ για ακύρωση του EastMed, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα έδαφος για περιφερειακή συνεργασία που να περιλαμβάνει την Τουρκία», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Star.

Με την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στο σχεδιαζόμενο έργο EastMed, ο ισραηλινός Τύπος απαιτεί το Ισραήλ να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Μάλιστα, δημοσιεύτηκε άρθρο ανάλυσης με τίτλο «Ήρθε η ώρα να υπολογίσουμε εκ νέου τη διαδρομή».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι «η απόφαση των ΗΠΑ δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λόγω της πραγματικής κατάστασης, επισημάνθηκε ότι το έργο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως ο τεχνολογικός προγραμματισμός τοποθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου, ασταθείς τιμές ενέργειας, γεωπολιτικές συγκρούσεις, στάση προς τα ορυκτά καύσιμα και την προθυμία των ενεργειακών εταιρειών».

Στο ισραηλινό άρθρο αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ ακολούθησαν στρατηγική σταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να συγκρατήσουν την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Αναφέρθηκε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για τον  EastMed ώθησε το Ισραήλ να εξετάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο και ότι η πιθανότητα συνεργασίας με την Τουρκία θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των θετικών μηνυμάτων από την Άγκυρα!

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι περίπλοκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί βάση για περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στον τομέα των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Στην Αθήνα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Ισραήλ δεν είναι το ίδιο Ισραήλ όταν είχε ως πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Ναφτάλι Μπένετ έχει μία διαφορετική ατζέντα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV