Αμερικανικά κονδύλια για «δυτικό προσανατολισμό» στα Σκόπια

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας «περιεκτικής δημοκρατίας» στα Σκόπια, καθώς και στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας. Αυτό αναφέρεται στην περιγραφή της επιχορήγησης, όπως δημοσιεύει η RT.

Από το κείμενο του εγγράφου προκύπτει ότι μόνο απόφοιτοι προγραμμάτων ανταλλαγών που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ καλούνται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. 

Τα κεφάλαια για τους εργολάβους θα διατεθούν από το «Ταμείο Καινοτομίας για την Εργασία πρώην Συμμετεχόντων» αμερικανικών προγραμμάτων όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Όπως σημειώνεται, το 2022 το ταμείο θα επικεντρωθεί στη στήριξη των Σκοπίων «στο δρόμο προς τη δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς, τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών και το κράτος δικαίου».

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των αρχών της χώρας με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και επίσης σκοπεύουν να προσφέρουν στη δημοκρατία «μια ευκαιρία να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία».

Την πορεία του νέου έργου με τη συμμετοχή των αποφοίτων θα επιβλέπει η πρεσβεία στα Σκόπια. Έτσι, η διπλωματική αποστολή θα εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση της διαφάνειας των επιχειρήσεων στη χώρα, την ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας και της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής και ενεργειακής ασφάλειας, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κ.λπ.

Το ατομικό μέγεθος της επιχορήγησης μπορεί να κυμαίνεται από $10.000 έως $40.000.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και για σχέδια των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν έργα που στοχεύουν στην «ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας» και στην «καταπολέμηση της προπαγάνδας» στα Σκόπια.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV