Γερμανίδα ΥΠΕΞ: «Θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις Κίνα-Ρωσία»

Η Γερμανία της διακυβέρνησης Σολτς είναι ξεκάθαρο ότι κοιτάζει κατά πολύ λιγότερο τα γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα και ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει τα αμερικανικά.

Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης των συνομιλιών στη γαλλική Βρέστη, που ολοκληρώθηκαν χθες, 14 Ιανουαρίου.

Στις «άτυπες» συναντήσεις συμμετείχαν 54 υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας: την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για εγγυήσεις ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, την κατάσταση στο Καζακστάν και τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Burbock μίλησε για σχέδια για την καταπολέμηση της Ρωσίας και της Κίνας. Είπε ότι η Ευρώπη έχει την πολυτέλεια να αντιταχθεί στη Ρωσία και την Κίνα ως αντίπαλος «βαρέων βαρών».

Σημείωσε επίσης τον επείγοντα ρόλο της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο, ο οποίος απαιτεί στοχευμένες στρατηγικές.

Η Μπέρμποκ σημείωσε ότι «σε σχέση με τις αυταρχικές Ρωσία και Κίνα», οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ενεργούν με συντονισμένο τρόπο.

«Η ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο απαιτεί περισσότερα από τη διαχείριση των τρεχουσών κρίσεων, απαιτεί επίσης μακροπρόθεσμες στρατηγικές και σχεδιασμό.

Για αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε εντός της ΕΕ για τη λεγόμενη «στρατηγική πυξίδα», την οποία θα συζητήσουμε λεπτομερώς με τους υπουργούς Άμυνας σήμερα.

Αυτή η στρατηγική πυξίδα στοχεύει να δείξει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της μια σαφή κατεύθυνση για τη μελλοντική πολιτική ασφάλειας.

Σε σχέση με αυταρχικούς παράγοντες, όπως η Ρωσία και η Κίνα ειδικότερα, είναι σημαντικό: εάν η Ευρώπη ακολουθεί κοινή πορεία και ενεργεί ως σύνολο, είναι βαρέων βαρών, και εάν ενεργεί αποσπασματικά, τότε αγωνίζεται στη άλλη κατηγορία βάρους»

Η ρωσο-κινεζική σύνοδος κορυφής και οι πλήρεις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των σχέσεων, θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο στις 3 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μετά την οποία ο Πρόεδρος θα παραστεί στα εγκαίνια των Ολυμπιακών Αγώνων. Παιχνίδια στο Πεκίνο.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι πολλοί διπλωματικοί εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV