ΗΠΑ προς Ταλιμπάν:«Σταματήστε τις στοχευμένες δολοφονίες πρώην μέλών των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας»

Οι ΗΠΑ και μια σειρά από συμμαχικές χώρες κάλεσαν τους Ταλιμπάν να τερματίσουν άμεσα τις στοχευμένες δολοφονίες πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σε κοινό ανακοινωθέν, τα 22 έθνη ζήτησαν από το ισλαμιστικό καθεστώς να σεβαστεί τη δέσμευσή του να μην βλάψει πρώην μέλη της κυβέρνησης ή προσωπικό ασφαλείας.

«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αναφορές για συνοπτικές δολοφονίες και αναγκαστικές εξαφανίσεις», αναφέρει η δήλωση.

Αυτή την εβδομάδα, η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε μια έκθεση που, σύμφωνα με την ίδια, τεκμηριώνει «φόνους ή εξαφανίσεις με θύματα 47 πρώην μέλη των αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας, τα οποία παραδόθηκαν στις δυνάμεις των Ταλιμπάν ή κρατούνταν απ' αυτές ανάμεσα στις 15 Αυγούστου και τις 31 Οκτωβρίου».

Η έκθεση κατέγραψε περισσότερες από 100 εκτελέσεις και απαγωγές πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες. Και αυτό παρά τη διαβεβαίωση του καθεστώτος ότι οι προηγούμενοι εργαζόμενοι της κυβέρνησης δεν θα πληγούν.

Το κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε από τις ΗΠΑ και υπογράφηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 19 χώρες. Περιγράφει τις βαθιές ανησυχίες τους για τα πορίσματα της έκθεσης και καλεί να διερευνηθούν πλήρως όλες οι περιπτώσεις δολοφονιών και εξαφανίσεων.

Τον Αύγουστο, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία διαπίστωσε ότι 300 μαχητές Ταλιμπάν ταξίδεψαν σε μια περιοχή κοντά στο χωριό Dahani Qul όπου διέμεναν πρώην κυβερνητικοί στρατιώτες με τις οικογένειές τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι μαχητές εκτέλεσαν εννέα από τους στρατιώτες αφού είχαν ήδη παραδοθεί, δύο έχασαν τη ζωή τους στα διασταυρούμενα πυρά και άλλοι δύο πολίτες σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια των μαχών που ακολούθησαν. Ανάμεσά τους και ένα 17χρονο κορίτσι.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV