Μόσχα: «Η Ουκρανία θέλει να εισβάλει στην Κριμαία - Την θεωρούμε απειλή»

Η Ρωσία θεωρεί τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ουκρανίας να ξαναπάρει τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας την οποία ανάκτησε η Μόσχα το 2014 ως «άμεση απειλή», ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει οξυνθεί.

«Στην πραγματικότητα το θεωρούμε άμεση απειλή προς της Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου ότι η «απελευθέρωση» της Κριμαίας αποτελεί «στόχο» μιας εθνικής «φιλοσοφίας».

«Μια τέτοια διατύπωση σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα – περιλαμβανομένης της βίας—για να καταπατήσει το ρωσικό έδαφος», εκτίμησε ο κ. Πεσκόφ. Καταγγέλλοντας «την επιθετική ρητορική» των ουκρανικών αρχών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι φοβάται πως θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Από το 2014 μαίνονται μάχες στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

Οι μάχες έχουν μειωθεί μετά την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών το 2015, όμως τακτικά ξεσπούν σποραδικές συγκρούσεις. Ο κ. Πεσκόφ εκτίμησε ότι «η πιθανότητα μιας στρατιωτικής κίνησης» από την πλευρά του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία «παραμένει υψηλή».

«Παρατηρούμε όξυνση της έντασης των προκλητικών ενεργειών στη ζώνη επαφής», τόνισε. «Είναι ένα ζήτημα που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία», συνέχισε κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν σέβεται τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2015, το πολιτικό σκέλος των οποίων δεν έχει εφαρμοστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV