Σε μία δήλωση η οποία προακλεί αναταραχή στο ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία προχώρησε ο νυν Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ο οποίος είναι ο πρώτος ανώτατος άρχοντας χώρας του δυτικού συνασπισμού που αποδέχεται ότι η Κριμαία είναι ρωσική.

Αναγνωρίζει το δυτικό αφήγημα ότι προσαρτήθηκε αλλά όπως εξηγεί «αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα αυτή την στιγμή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στο Κίεβο για να του παραδώσει νότα διαμαρτυρίας της χώρας για τις δηλώσεις του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ κατά τη χθεσινοβραδινή προεκλογική συζήτηση για την Κριμαία, όταν είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι ρωσική, ό,τι κι αν είναι».

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου, τα λόγια αυτά αξιολογήθηκαν ως ανακριβή και απαράδεκτα.

«Τονίστηκε ότι τα λόγια του σημερινού Βούλγαρου προέδρου δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ουκρανίας και Βουλγαρίας και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση της Σόφιας για υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της»

«Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ να αποσύρει τη χθεσινή του δήλωση», αναφέρει το κείμενο.

Στο αποψινό ντιμπέιτ στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση, παραμονές του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία, ο αντίπαλος του Ράντεφ, Αναστάς Γκερτζίκοφ, είπε ότι «η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν έχει σημασία τι σημαία κυματίζει εκεί».

Όπως δημοσιεύει η «Ελεύθερη Ευρώπη» και αποδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο:

Αρκετό χρόνο μετά την είδηση ​​της διπλωματικής απάντησης της Ουκρανίας, ο Ρούμεν Ράντεφ σχολίασε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας έγινε κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου , αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι η χερσόνησος ήταν ρωσική.

«Δεν υπάρχει δράμα, το ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Η προσάρτηση της Κριμαίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ρούμεν Ράντεφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Φιλιππούπολη.

 «Όμως, όπως είπα χθες το βράδυ, υπάρχουν πραγματικότητες στην πολιτική και τώρα η Κριμαία είναι ρωσική».

Σε ότι αφορά την Κριμαία, οι Δυτικοί θεωρούν ότι προσαρτήθηκε από την Ρωσία και δεν αναγνωρίζουν την ένταξή της στον ρωσικό εθνικό κορμό, ενώ οι Ρώσοι θεωρούν ότι ανακτήθηκε και επέλεξε την επιστροφή της στην «Μητέρα Ρωσία» ο ρωσικός πληθυσμός της.

Τα ρωσικά επιχειρήματα στηρίζονται σε μία άβολη για την Δύση πραγματικότητα, καθώς ο πληθυσμός της Κριμαίας σε ποσοστό 85% τουλάχιστον, είναι εθνικά ρωσικός και έχει συνείδηση ρωσική.

Οι κάτοικοι που ανήκουν σε άλλη εθνότητα όπως Ουκρανοί, ή άλλη φυλή όπως Τούρκοι Τατάροι, είναι μία μικρή μειοψηφία.

Πριν επιστρέψει η Κριμαία στην Ρωσία διεξήχθη δημοψήφισμα κατά το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής σε ποσοστό 97,47% επέλεξαν την ένωση με την Ρωσία.

Η Δύση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα αυτό, δηλαδή δεν αναγνωρίζει την βούληση των κατοίκων της περιοχής που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, να επιλέξουν τον δρόμο που θέλουν.

Συν τοις άλλοις αυτή την στιγμή στην Κριμαία βρίσκεται μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη Δυτικών και Ουκρανών για επιθετική προσπάθεια επιστροφής των κατοίκων και της περιοχής στην Ουκρανία.

Η χερσόνησος της Κριμαίας και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν μέρος του Χανάτου της Κριμαίας, ενός Οθωμανικού προτεκτοράτου, από τον 15ο ως το 18ο αιώνα, όταν και αποκτήθηκαν από την Ρωσική Αυτοκρατορία το 1783.

Ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Κριμαία, απέκτησε ξανά το Ελληνικό όνομα Ταυρίδα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές του 20ού αιώνα αποφάσισε να δώσει ξανά το όνομα στην περιοχή Κριμαία, ενώ το 1954 αποφάσισε να το προσαρτήσει από τη Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ουκρανική. Δηλαδή υπό άλλη οπτική γωνία η Κριμαία αποσπάστηκε από τον ρωσικό εθνικό κορμό.

Το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή παρέμεινε στα Ουκρανικά εδάφη, ως Αυτόνομη Δημοκρατίας της Κριμαίας, ενώ η Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της χερσονήσου, απέκτησε και αυτό ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας.

Το 2014 έγιναν οι γνωστές ταραχές στην περιοχή. Οργανώθηκε δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με την Ρωσία.

Ως εκ τούτου, από το 2014 η πλήρης κυριαρχία επί της χερσονήσου ασκείται από την Ρωσία, κάτι το οποίο η Ουκρανία θεωρεί προσβολή της εδαφικής της ακεραιότητας, και το οποίο η πλειοψηφία της Διεθνής κοινότητας δεν αναγνωρίζει.

 Από τοτε η Κριμαία και η Σεβαστούπολη αποτελούν την 84η και 85η ομόσπονδη ενότητα της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ