Ρώσος ΥΠΕΞ - Σ.Λαβρόφ: «Το ΝΑΤΟ "έθαψε" τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία»

Στο χέρι του ΝΑΤΟ να κάνει τα πρώτα βήματα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, υπογράμμισε πως η Ρωσία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, αλλά η συμμαχία απλά «αγνόησε» τη Μόσχα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, είναι πλέον στο χέρι του ΝΑΤΟ να κάνει τα πρώτα βήματα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Μόσχα.

«Το πιστεύουμε αυτό, καθώς δεν υποκινήσαμε εμείς την επιδείνωση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή με κάποια άλλη χώρα της Δύσης ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη συμμαχία ότι «έθαψε» το συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ, το οποίο θα διεξαγόταν για να γίνουν έκτακτες διαβουλεύσεις για τις διάφορες κρίσεις στις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο και το ΝΑΤΟ δεν είχαν καμία συνομιλία για αρκετό χρονικό διάστημα πριν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τις διμερείς επαφές, αναστέλλοντας τη λειτουργία του Γραφείου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα στις 18 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την αντίδραση της Δύσης στη λήξη των διμερών επαφών μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς τη μια προσπάθεια να επιρριφθούν αλλού οι ευθύνες και σημάδι έλλειψης διπλωματικής κουλτούρας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, είχε αναφέρει ότι η Ρωσία δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο του Γραφείου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, καθώς ούτως ή άλλως δεν υπήρχε διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

«Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε καμία σχέση, κανένας διάλογος... Δεν θα επηρεαστούμε από αυτό επειδή δεν είχαμε επαφές με το ΝΑΤΟ ούτως ή άλλως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Επισήμανε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει και με πράξεις την πρόθεσή του να «περιορίσει» τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απέλαση διπλωματών ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV