Άμεση απάντηση ΗΠΑ σε Ερντογάν: Εάν αγοράσεις και άλλους S-400 έρχονται και άλλες κυρώσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις δηλώσεις Ερντογάν και μάλιστα στο αμερικανικό CBS ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει και δεύτερη συστοιχία   S-400 από τη Ρωσία, καλώντας την Άγκυρα όχι μόνοι να μην αγοράσει και μια δεύτερη συστοιχία αλλά και να αποσύρει αυτή που διαθέτει ήδη.

Η άμεση αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Ότι οι πληροφορίες που έχει από την Άγκυρα είναι ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσχωρήσει και σε αυτή την αγορά!

Απαντώντας σχετικά στην ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Άγκυρα:

«Γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που ήδη έχει αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA 231.

Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χώρα και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούμε».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που προβλήθηκε στην εκπομπή Face the Nation με τη Μάργκαρετ Μπρέναν στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα η Άγκυρα, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θα αγοράσει. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μια δεύτερη παρτίδα των S-400 θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Μπάιντεν — ο οποίος έχει πει επανειλημμένα πως η προώθηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλο τον κόσμο είναι το κέντρο της εξωτερικής του πολιτικής — ουδέποτε στις συναντήσεις τους έγειρε ζητήματα με το ιστορικό της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV