Τ.Μπάιντεν σε Ε.Μακρόν κατόπιν εορτής: «Έπρεπε να είχαμε μιλήσει πριν το AUKUS»

Στις ΗΠΑ φαίνεται πως δεν υπολόγιζαν καθόλου τους Γάλλους και τώρα ο Τ.Μπάιντεν τέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Μακρόν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν συνομίλησαν στις 22 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, προκειμένου να εξετάσουν τις συνέπειες της ανακοίνωσης της 15ης Σεπτεμβρίου.

Συμφώνησαν πως η διεξαγωγή ανοικτών διαβουλεύσεων μεταξύ συμμάχων επί ζητημάτων στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους θα είχε επιτρέψει να αποφευχθεί η παρούσα κατάσταση. Ο Πρόεδρος BIDEN ενημέρωσε για την αδιάλειπτη δέσμευσή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Οι δύο αρχηγοί Κρατών αποφάσισαν να εκκινήσουν μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν οι προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προς επίτευξη των κοινών στόχων. Θα συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου ώστε να βρεθούν σημεία συμφωνίας και να διατηρηθεί ο δυναμικός χαρακτήρας της διαδικασίας.Ο Πρόεδρος MACRON αποφάσισε πως ο Πρέσβης της Γαλλίας θα επιστρέψει στην Washington την επόμενη εβδομάδα, όπου θα εργαστεί σε στενή επαφή με τους Αμερικανούς υψηλούς αξιωματούχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία της δέσμευσης της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, ειδικότερα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδικού και Ειρηνικού, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Επιπροσθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωπαϊκής άμυνας, με θετική συνεισφορά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια, δρώντας συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την ενίσχυση της στήριξής τους στις επιχειρήσεις των ευρωπαϊκών Κρατών κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ, στο πλαίσιο της κοινής τους μάχης κατά της τρομοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV