Ο Χαλίφα Χάφταρ πάει για πρόεδρος: Αποχωρεί από το αξίωμά του για τρεις μήνες

Ο Χαλίφα Χάφταρ θα επιχειρήσει να πάρει την προεδρία της ΛΙβύης μέσω εκλογών.

Ο ισχυρός άνδρας  στην ανατολική Λιβύη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, άνοιξε τον δρόμο ώστε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που πιθανόν θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά καθήκοντά του για τρεις μήνες, κάτι το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση της εξουσίας.

Ο Χάφταρ είναι επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), με έδρα τη Βεγγάζη, και πριν από δύο χρόνια εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά αποκρούστηκε έπειτα από πολιορκία 14 μηνών. Στην ανακοίνωσή του, ο LNA αναφέρει ότι ο Χάφταρ ανέθεσε στον επιτελάρχη του τα καθήκοντά του για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η προσωρινή αποχώρησή του θα ισχύει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εκλογές. Πριν από δύο εβδομάδες εγκρίθηκε στη Λιβύη ένας αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος που του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του εφόσον δεν εκλεγεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χθες το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους και που αποτελεί «μονόδρομο» για την αποκατάσταση της χώρας, υπό την αιγίδα μάλιστα του ΟΗΕ. Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη και πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV